رسانه رمزارز
رسانه رسمی بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران

چرا در کلاهبرداری‌های رمزارزی پای یک «دیوار» در میان است؟

خرید کالاهای باارزش و مناسب سرمایه‌گذاری مانند خودرو، ملک و… در ازای پرداخت رمزارزهای برتر مانند بیت‌کوین و اتریوم چندسالی است که در خارج و داخل ایران رایج شده است.

در ایران هنوز قانون دقیقی برای معامله با رمزارز وجود ندارد و تا وقتی با قوانین کشور مغایرتی نداشته باشد، جرم شناخته نمی‌شود. طبق گزارشی که قبلاً در سایت «رمزارز» منتشر شده، یکی از معاملات پرطرفدار با رمزارز در ایران مربوط به املاک است. براساس بررسی‌های انجام‌شده در آن گزارش، سایت دیوار منبع اصلی معاملات املاک با رمزارز در ایران است، اما ظاهراً دیوار در هر موج رمزارزی که در ایران ایجاد شود نقش مهمی ایفا می‌کند.

با توجه به گزارشی که از سایت خبری «کریپتونیوز» منتشر شده، اکنون بیش از ۴۲۰ میلیون نفر در سراسر جهان دارای رمزارز هستند و پذیرش جهانی این بازار همچنان در حال افزایش است. این سطح از پذیرش به این معنی است که انبوهی از اقلام را می‌توان آنلاین و با استفاده از ارزهای دیجیتال محبوب مانند بیت‌کوین خریداری کرد.

این روش در کنار افزایش‌ پذیرش و مقبولیت رمزارزها در جوامع، مزایایی مانند نداشتن محدودیت‌های جغرافیایی، کارمزد کم و سرعت بیشتر برای هر دو طرف خریدار و فروشنده دارد که سبب می‌شود بعضی از مردم پرداخت به‌وسیله رمزارزها را انتخاب کنند.

با این ‌حال، خریدوفروش با رمزارز در ایران و بیشتر کشورهای جهان به رسمیت شناخته نشده و معایبی نیز به همراه دارد. نوسان قیمت، پذیرش محدود، نبود آگاهی و سواد عمومی و نیز ریسک بیشتر ازجمله این معایب است.

هنوز تکلیف خریدوفروش با رمزارزهای معتبری همچون بیت‌کوین و اتریوم مشخص نشده که با پدیده عجیبی روبه‌رو شده‌ایم؛ خریدوفروش با نات‌کوین و همستر!


نات‌کوین نیامده وارد معاملات رمزارز شد


نات‌کوین پس از لیست‌شدن در صرافی‌ها و قیمت پیدا کردن با یک وایت‌پیپر خالی، هنوز شبهه‌دار است و در بهترین حالت در دسته شت‌کوین‌ها قرار می‌گیرد که نمی‌توان برای آن آینده‌ای متصور شد. خریدوفروش با شت‌کوین‌های معتبرتری مانند شیبا یا دوج‌کوین نیز ریسک بسیار زیادی دارد و نوسان و احتمال از بین ‌رفتن آنها هم بسیار است؛ چه برسد به نات‌کوینی که مدت زیادی نیست پا به این بازار گذاشته است.

سری به معاملات خریدوفروش نات‌کوین در سایت دیوار می‌زنیم. آگهی‌های این شت‌کوین در سه‌ دسته قرار می‌گیرند: نقدکردن نات‌کوین، تعویض آن با یک وسیله مصرفی و زیرمجموعه‌گیری برای بازی‌های دیگر. آگهی‌های بسیاری در دیوار گذاشته شده که سودجویان قصد کرده‌اند نات‌کوین‌های کاربرانی را که با مباحثی چون والت، انتقال رمزارز و صرافی رمزارزی آشنا نیستند مفت بخرند و سپس به قیمت بالاتر در صرافی‌ها بفروشند. عکس زیر یکی از صدها آگهی است که در این‌باره گذاشته شده است.

همان‌طور که در تصویر می‌بینید، هر هزار نات‌کوین را زیر 900 هزار تومان می‌خرند؛ درحالی‌که قیمت هزار واحد آن در این تاریخ و ساعت حدود یک میلیون و 200 هزار تومان می‌شود. دسته دوم کسانی هستند که یک کالای مصرفی را با نات‌کوین عوض می‌کنند که در تصویر زیر یک نمونه از آن را می‌بینید.

آگهی‌های نات‌کوین آنقدر زیاد است که انتها ندارد و در میان آنها حسابی بساط کلاهبرداری و سودجویی به چشم می‌خورد، اما چنین آگهی‌هایی در صفحات و اپلیکیشن‌های خارجی به چشم نمی‌خورد یا آنقدر کم است که تبدیل به یک مسئله اجتماعی نشده است.

اگر بخواهیم از بحث نات‌کوین عبور کنیم و چشم‌مان را به روی این موج ببندیم، معاملات و آگهی‌های همستر را چه کنیم؟!


همستر کی ارزشمند شد؟


این بازی تلگرامی که هنوز نه ارزشی دارد و نه اعتباری، محبوب دل کاربران شده و وارد معاملات مردم شده است. لیست‌شدن سکه‌های این بازی هنوز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و مشخص نیست در صورت لیست‌شدن چه قیمتی خواهند داشت، اما انگار آنقدر که کاربران ایرانی روی همستر حساب باز کرده‌اند خود سازندگان این بازی نکرده‌اند.

با جست‌وجوی همستر در سایت دیوار با صدها آگهی، فقط در شهر تهران، مواجه می‌شویم که بیشتر آنها به دنبال زیرمجموعه‌گیری هستند که در عکس زیر بخش کوچکی از این آگهی‌ها آورده شده است.

نکته جالب عکس بالا این است که مردم حتی حاضرند در ازای مجموعه‌گیری، پول یا شارژ موبایل پرداخت کنند.

دکان پوچ‌فروشی همستر فقط به زیرمجموعه‌گیری ختم نمی‌شود و در ابعاد دیگر نیز فعال است. آگهی‌های تعویض و فروش اکانت همستر نیز سهم بزرگی از آگهی‌های دیوار را تشکیل می‌دهد.

افراد سودجو تا جایی در آگهی‌های فروش همستری که الان بی‌ارزش است پیش می‌روند که درخواست آیفون؛ حتی ماشین در ازای همسترهای خود را دارند. در آگهی زیر فروشنده همستر یک میلیارد همستر می‌دهد و یک ماشین جیپ یک‌میلیاردی می‌خواهد و شرط شاسی سالم نیز می‌گذارد!

آگهی‌های مربوط به خریدوفروش با همستر و نات‌کوین فقط در دیوار نیست و عجیب‌ترین اتفاق در این موضوع مربوط به فیلمی از خرید یک دستگاه 206 مدل 88 در ازای دریافت 400 میلیون سکه همستر است! متأسفانه گویی دریای حماقت ساحل ندارد و اگر این ویدئو ساختگی نباشد، باید تأسف خورد و مطمئناً فروشنده قمار بزرگی روی مال خود کرده است. عکس زیر از روی این فیلم گرفته شده و فیلمبردار تمام اسناد رسمی را نشان‌ می‌دهد.

در چند روز گذشته خبرهایی در سایت رمزارز منتشر شد که نشان از حساسیت پلیس فتا و مرکز ملی فضای مجازی درباره بازی‌های تلگرامی داشت. روز گذشته نیز خبری منتشر شده که در پلیس فتا 18 پرونده کلاهبرداری بازی همستر تشکیل شده است. مسئولان و کارشناسان زیادی درباره این بازی‌ها هشدار داده‌ و بر نبود شفافیت آنها تأکید کرده‌اند.

با این هشدارها و شواهد به‌دست‌آمده، به نظر می‌رسد بازی‌های تلگرامی مانند همستر موج جدیدی از کلاهبرداری‌ها را به دنبال خواهند داشت و در ایران در مرحله حساسی قرار گرفته‌اند. حتی اگر فکر کنیم ماهیت این بازی‌ها بی‌نقص است و سودی هم در آینده دارند، نمی‌توان از زمینه‌سازبودن آنها برای کلاهبرداری‌های مختلف چشم‌پوشی کرد و مجموعه‌شرایط نشان می‌دهد اولین نقطه‌ای که این موضوع ظهور و بروز می‌‌یابد در سایت دیوار است.

در مردادماه سال 1401 بود که پروژه تیمون در خوی به شکل تعجب‌برانگیزی رشد کرد. همان زمان نیز در سایت دیوار شاهد موجی از آگهی برای جذب کاربر در این شبکه بودیم. روز گذشته نیز دادستان تهران بار دیگر بر احراز هویت کاربران در سایت‌های دیوار و شیپور تأکید کرد. اینجاست که بار دیگر موضوع مسئولیت پلتفرم در قبال کاربران مطرح می‌شود که پلتفرم‌ها باید درباره موضوعات این‌چنینی به کاربران خود هشدار دهند یا خیر.

لینک کوتاه: https://ramzarzmedia.com/6fus
1 نظر
  1. […] گزارش دیگری با عنوان «چرا در کلاهبرداری‌های رمزارزی پای یک دیوار در میان اس… که اخیرا در رمزارز منتشر شده، درباره انبوه آگهی‌های […]

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.