رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
در گزارش قبل، درباره صرافیهای ناامنی که در داخل ایران نیستند، اما به ایرانیها خدمات میدهند هشدار داده شد و جوانب آنها بررسی شد. گفته شد که صرافیهایی مانند بینگایکس و کوینکس خطر امنیت و کلاهبرداری دارند و اطلاعات آنها شفاف نیست. این صرافیها قوانین بینالملل را نقض کرده و طبق قوانین ایران نیز عمل نمیکنند؛ همچنین بینگایکس اصلا شبیه به یک صرافی عمل نکرده و بیشتر میتواند بروکر باشد. کوینکس هم که یک بار هک شده و عملی در جهت رفع مشکلات امنیتی خود انجام نداده است.
همان روز که گزارش منتشر شد، «بینگایکس» اعلام کرد که دیگر احراز هویت ایرانیان را انجام نخواهد داد و موجی از نگرانی برای کاربرانش ایجاد کرد. به نظر میرسد محبوبیت بینگایکس بعد از آگاهیهایی که درباره آن داده شد، کمتر شد و درآمدش از کلاهبرداریها کاهش یافت.
حدود یک ماه پیش، بعد از افزایش حساسیتها روی بینگایکس، این بروکر یک صرافی دیگر را معرفی میکند و از مزایای آن مینویسد و با عنوان «صرافی Bitunix مشابه BingX برای ایرانیان» روی قسمت help سایت خود منتشر میکند. بعد از این حرکت بینگایکس، صحبت در سایتها، یوتیوب و شبکههای اجتماعی دیگر درباره بیتیونیکس بیشتر شده و کاملاً مشخص است که همگی پولی دریافت کردهاند تا از مزایای این صرافی صحبت کنند.
شاید با خود بگویید که طبیعی است بعد از محدود شدن بینگایکس، کاربران ایرانی به دنبال صرافی مثلاً بینالمللی دیگری باشند، اما برای شما عجیب نیست که چرا قبلاً با محدود شدن کاربران ایرانی در صرافی مکسی یا هر صرافی دیگر، اسم بیتیونیکس نبوده؛ درحالیکه ادعا کرده سه سال سابقه فعالیت مفید داشته است؟ یا سؤال بعدی این است که چرا بینگایکس باید در قسمت help و نه حتی بلاگش، این صرافی را تبلیغ کند؟ از ریزش کاربرانش نمیترسد؟ اصلاً کجای دنیا یک کسبوکار مشتریانش را دودستی تقدیم رقیب خود میکند؟ به نظر شما عجیب نیست؟ در تصویر زیر معرفی این صرافی را در سایت بینگایکس میبینید.
عکس بالا پر از نکتههایی است که کاربران عادی شاید به آن توجه نکنند و مانند قسمت قوانین این سایت از کنارش راحت عبور کنند. در این صفحه نوشته شده که «آنها عمدتاً در معاملات نقدی و معاملات فارکس هستند.» این یعنی اصلاً صرافی نیست و در بهترین حالت بروکر است! همچنین نوشته که مجوز از SEC دریافت کرده ولی حتی عکسی از این مجوز نیست و قوانین SEC را نقض میکند. از طرفی، نوشته که از سال 2021 تأسیس شده و بعد پایینتر گفته که اخیراً شروع به فعالیت کرده و اسم مؤسس آن را بدون اینکه حتی لاتین بنویسد شخصی معرفی کرده که ناشناس است. کلمه به کلمه این صفحه پر از نکتههایی است که از حجم این گزارش خارج است. اما این را بدانید که تمام جملاتش ابهام دارد و کاملاً بدون منبع موثق است و تنها اطلاعات درست آن آدرس سایت بیتیونیکس است.
بررسی وضعیت وبسایت بیتیونیکس
وارد سایت Bitunix که میشویم به ظاهر شبیه یک صرافی خارجی است. برای اطلاعات بیشتر صفحه About Us را باز میکنیم. در این صفحه هیچ اشارهای به مکان، مشخصات، مجوزها یا اطلاعات دیگری نشده و صرفاً چند کلمه شعاری کنار هم چیده شده است. بین صفحات وب، اسم این صرافی را جستوجو میکنیم و نتیجه آن این است که زیر 10 سایت درباره این صرافی بینام و نشان حرف زدهاند که متن همه آنها یکی و شبیه به یک تبلیغ و رپورتاژ است تا یک تعریف صادقانه. درباره تیم بیتیونیکس که سرچ میکنیم اطلاعات دقیقی وجود ندارد و باز هم از جملات شعاری گولزننده استفاده شده است.
حتی مشخص نیست این صرافی دقیقاً متعلق به چه کشوری است. برخی سایتها نوشتهاند که در هنگکنگ تأسیس شده و خود سایتش هم مکانی مشخص نکرده است. ارز رایج این صرافی بعد از دلار، یوآن چین است و کاربران خارج ایران نیز معتقدند چینی است؛ البته صفحات اصلی آن در شبکههای اجتماعی نیز به زبان چینی هستند. در سایت CoinGecko به جای آدرس این صرافی یک خط تیره گذاشتهاند و کشور شرکت، سیشل ثبت شده است! اگر نمیدانید سیشل کجاست باید بگوییم کوچکترین کشور قاره آفریقاست.
چین و ایران، اهداف اصلی بیتیونیکس
به نظر میرسد این صرافی مخاطبان هدفش را از دو کشور که محدودیتهایی در رمزارزها دارند انتخاب کرده است؛ یعنی چین و ایران. البته در چند هفته اخیر بیشتر تمرکزش کاربران ایرانی بودهاند و شبکههای اجتماعی فارسیزبان این صرافی چندروزی است که فعالیت خود را آغاز کردهاند. کانال تلگرامی فارسی بیتیونیکس دو روز است که فعالیت دارد.
کاملاً مشخص است که بیتیونیکس با بینگایکس رابطهای دارد و این سوق دادن افکار از بینگایکس به سمت بیتیونیکس ترسناک بهنظر میرسد که میتوان برای آن چند سناریو در نظر گرفت. در خوشبینانهترین حالت، مشتریان بینگایکس بعد از محدودیتهایی که گذاشته، کم شدهاند و یک بروکر جدید سر هم کرده که درآمدش کاهش نیابد و در بدترین حالت در روزهای آینده ممکن است بینگایکس به طور کامل، بیسروصدا جمع کند و سرمایه همان کاربران زخمخورده را دوباره در بیتیونیکس چپاول کند.
عکس زیر نظر یکی از ادمینهای بینگایکس به یک پست تبلیغاتی درباره بیتیونیکس است. اگر متن پیام را بخوانید میتوانید به قدرت رسانه پی ببرید که یک گزارش کوتاه کوینتلگراف چطور ترس به جان کلاهبرداران بینگایکس انداخت که مجبور به معرفی جایگزین شدند. پایین عکس، دو پیام پاک شدهاند که علناً از لفظ دور زدن قوانین بینالملل استفاده کرده بودند.
بهتر است از بحث کلاهبرداریهای دیگر مانند ICPها ، کلاهبرداری عاشقانه و… کمی فاصله بگیریم و به صرافیهای متمرکزی بپردازیم که از نبود نظارت و ناآگاهی مردم سوءاستفاده کرده و با وعده دادن بونسهای چنددلاری کاربر جذب میکنند. شاید موج بعدی کلاهبرداری در دنیای رمزارز؛ مخصوصاً در ایران مربوط به CEXها باشد.