رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
نشست خبری رویداد رمزآتی روز چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ با حضور صاحبنظران حوزه رمزارز و دبیران اجرایی این رویداد در تالار سخن سالن همایشهای رایزن برگزار شد.
در نشست خبری رویداد رمزآتی که به همت خبرگزاری اقتصاد آنلاین برگزار شد، فعالان و کارشناسان حوزه رمزارز بر ضرورت قانونگذاری مناسب و شفاف در این حوزه تأکید کردند. هدف از برگزاری این همایش شناساندن رمزارز به سیاستگذاران و قانونگذاران کشور و جلوگیری از سرکوب این صنعت است تا دولت و مردم یک برد شیرین و دوطرفه را تجربه کنند.
در ابتدای این نشست فعالان حوزه رمزارز با اشاره به نبود قوانین شفاف و حمایتهای لازم از سوی دولت، خواستار ایجاد یک چارچوب قانونی مشخص برای فعالیت در این حوزه شدند.
بردیا احمدنیا، مدیرعامل صرافی والکس، با اشاره به نبود مدلسازی در اقتصاد کشور، اظهار داشت: «موضوع چارچوبگذاری رمزارز نباید تکمحوری و از جانب یک نهاد، بلکه باید فرانهادی باشد. متأسفانه در کشور ما همه اقدامات دستوری اعمال میشود. رمزارز پدیدهای است که مجبور به پذیرش آن هستیم و آن را به رسمیت بشناسیم تا در نهایت برای آن قانونگذاری کنیم.»
احمدنیا همچنین به نبود مدلسازی در اقتصاد کشور اشاره کرد و این موضوع را یکی از موانع اصلی در راه قانونگذاری مؤثر دانست. او معتقد است که باتوجهبه پتانسیل بالای بازار رمزارزها، ایجاد یک چارچوب قانونی مناسب و شفاف میتواند به رشد و توسعه این بازار کمک شایانی کند و حتی به اقتصاد کشور نیز رونق بخشد.
بردیا احمدنیا همچنین عنوان کرد: «در ایران قانونگذاری درست و زیرساخت نداریم و ازاینرو هزینه کسبوکارها بالا میرود. قانونگذاری وجود ندارد؛ ولی ما بااینحال مالیات پرداخت میکنیم. رقابت بسیار مهم است. پلتفرمها تا کنون هر چه ساختند با عایدی خود ساختند و دولت فقط سعی کرده آنها را کوچک کند. ما محکومیم به یوزر بیس ایران دسترسی داشته باشیم. ما در رقابت با خارجیها بسیار عقب هستیم؛ اما در فضایی که بودیم خوب عمل کردیم.»
او در ادامه توضیح داد: «در بحث قانونگذاری همه دنبال این هستند که دستاویزی با پلتفرمهای تبادل بسازند. بر مبنای همین موضوع، گزارشهای نادرستی ارائه میشود. بهعنوانمثال میگویند حوزه رمزارز پولشویی انجام میدهد. درصورتی که پلتفرمهای رمزارز بسیار شفاف عمل میکنند. زمانی که از سمت دادستانی این همهمه ایجاد میشود که رمزارزیها پولشویی انجام میدهند، باید اثبات کنیم که متهم نیستیم. این موضوع نشان میدهد چارچوبگذاری رمزارز را نباید یک نهاد انجام دهد. در ایران همه چیز دستوری است. چه بخواهیم و چه نخواهیم رمزارز پدیدهای است که در جهان پذیرفته شده است و در دنیا وجود دارد. حاکمیت ایران میخواهد آن را انکار کند. اول حاکمیت و دولت باید رمزارز را به رسمیت بشناسد و سپس آن را قانونگذاری کند. این موضوع در گذر زمان حل میشود و در همه جای دنیا هم این روند طی شده است.»
محمدمهدی الحسینی، مدیرعامل اقتصاد آنلاین و دبیر اجرایی رویداد رمزآتی، با اشاره به تنوع نظرات در حوزه رمزارزها، بر ضرورت اتخاذ تصمیمات قاطع در جهت مشخص کردن مسیر رگولاتوری تأکید کرد.
علی جهانی همبنیانگذار بیت پین نیز با اشاره به ماهیت غیرمتمرکز رمزارزها، بر پیچیدگی تصمیمگیری در خصوص قانونگذاری این حوزه تأکید کرد.
امیررضا فتحی، همبنیانگذار تبدیل، خود تنظیمگری را بهترین راه برای بازار رمزارزها دانست و معتقد بود که فشار بیش از حد بر صرافیها، آنها را به مهاجرت وادار میکند.
سید حامد سید قربانی، دبیر علمی رویداد رمزآتی، نیز با تأکید بر اهمیت خود تنظیمگری، خواستار اعمال قوانین بالادستی برای نظارت بر این فرایند شد. حامد قربانی اظهار کرد: «قانونگذار معمولاً در ایدههای نوظهور بهخصوص اقتصادی در ابتدا با عینک انکار با مسائل برخورد میکند؛ اما بعدها که صنعت پا میگیرد و بزرگ میشود وارد فاز سرکوب میشود. به نظر من، ما از مرحله انکار عبور کردیم و تقریباً در مرحله سرکوب قرار داریم.»
او همچنین خاطرنشان کرد: «هدف ما این است که با برگزاری این همایش به سیاستگذار این پیام را بدهیم که نمیتوانید این صنعت را سرکوب کنید، بلکه این صنعت را باید به رسمیت بشناسید و با نگاه توسعهای به آن نگاه کنید تا بازی برد، برد تعریف شود که هم فعالان این حوزه کسبوکارها، معاملهکنندگان و دولت بیشترین منفعت را از این حوزه ببرند.»
سروش حسینزاده، مدیرعامل نیپوتو، با انتقاد از سنگاندازیهای موجود در مسیر توسعه اقتصاد دیجیتال، معتقد است تا زمانی که این مشکلات حل نشود، نمیتوان به رفع مسائل حوزه رمزارز امیدوار بود.
حسینزاده گفت: «ما با پدیدههای نوظهور بهطورکلی مشکل داریم و دیر پذیرش میکنیم. کشوری مثل چین بیش از ۴۰ درصد از سهم اقتصاد آن از اقتصاد دیجیتال است، اما در کشور ما این رقم کمتر از ۵ درصد است. ابتداییترین مسئله اینترنت است و جوانان ما به دلیل مشکلات مهاجرت میکنند. این موضوعات اگر حل نشود کشور ما نمیتواند به اقتصاد دیجیتال خود تکیه کند. نگاه سنتی به این حوزه وجود دارد و حاکمیت پدیدههای نو را دیر میپذیرد.»
او در ادامه بیان کرد: «صرافیها از سال ۱۳۹۷ یا ۱۳۹۸ به دنبال تنظیمگری بودند و تعاملاتی با بانک مرکزی و نهادها داشتند. اما اتفاقی که بهتر است بیفتد که هم برای کسبوکار و مردم و حاکمیت خوب است، این است که سراغ یک نهادی برویم که این حوزه را تنظیمگری کند. برای صرافی اگر اتفاقی بیفتد و هک شود دارایی کاربران از بین میرود. ازاینرو باید یک نهاد تخصصی وجود داشته باشد.»
سهند حمزهای، مدیرعامل آبان تتر نیز با اشاره به نگاه سلبی قانونگذاران به این صنعت، خواستار تغییر رویکرد آنها شد.
نرگس مرادآبادی، فعال حوزه رمزارز، بر اهمیت سرمایهگذاری در این حوزه تأکید کرد و خواستار حمایت دولت از سرمایهگذاران شد.
حمزهای در این نشست ضمن اشاره به کلاهبرداریهای این حوزه و تبعات آن برای صرافیها گفت: 《بههرحال این چالشهایی است که برای کسبوکارهای این حوزه وجود دارد. یکی از مهمترین مزیت صرافیهای داخلی حفظ منافع مردم ایران و احترام به حقوق کاربران است.》
به گفته حمزهای نبود رویکرد اصولی برای مجازات و پاداش در این حوزه باعث شده است که هیچ منطقی برای اعمال قوانین در آن وجود نداشته باشد.
احسان قاضیزاده، مدیرعامل ارزآن نیز با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور، خواستار حمایت دولت از توسعه بازار رمزارزها شد. به گفته قاضیزاده، حقوحقوق در حوزه رمزارز خیلی اهمیت ندارد، او در این باره بیان کرد: 《درست است که کسبوکارهای مجازی آسیبهایی را به همراه دارند؛ اما نباید منافع آنها را نادیده گرفت. همچنین انتقادی که وجود دارد این است که با عنوان رمزارز اخبار منفی منتشر میشود که به نظرم کملطفی افراد به این حوزه را میرساند.》
عدم قطعیت در قانونگذاری، بزرگترین چالش
یکی از مهمترین نکات مطرح شده در این همایش، عدم قطعیت در قوانین حاکم بر بازار رمزارزها بود. فعالان حوزه رمزارز معتقدند که نبود قوانین شفاف و مشخص، باعث ایجاد ابهام و سردرگمی در میان سرمایهگذاران و فعالان این حوزه شده است. همچنین، این عدم قطعیت، مانع جذب سرمایهگذاری خارجی و توسعه این بازار در کشور شده است.
ضرورت خود تنظیمگری با نظارت دولت
اکثر فعالان در این همایش بر اهمیت خود تنظیمگری در کنار نظارت دولت تأکید کردند. آنها معتقدند که خود تنظیمگری میتواند به بهبود کیفیت خدمات و افزایش اعتماد سرمایهگذاران کمک کند. بااینحال، عدهای معتقدند این خود تنظیمگری باید تحت نظارت و قوانین کلی دولت باشد تا از سوءاستفادهها جلوگیری شود.
نگرانی از رویکرد سلبی دولت
کارشناسان همچنین از رویکرد سلبی دولت نسبت به رمزارزها ابراز نگرانی کردند. آنها معتقدند که این رویکرد باعث خروج سرمایهها از کشور و کاهش رقابتپذیری اقتصاد ایران شده است.
خواستههای اصلی فعالان حوزه رمزارز:
ایجاد یک چارچوب قانونی شفاف و مشخص: کارشناسان خواستار تدوین قوانینی هستند که به طور دقیق حقوق و تکالیف فعالان این حوزه را مشخص کند.
حمایت از خودتنظیمی: آنها معتقدند که خودتنظیمی میتواند به بهبود کیفیت خدمات و افزایش اعتماد سرمایهگذاران کمک کند.
تغییر رویکرد دولت: کارشناسان خواستار تغییر رویکرد دولت از سلبی به ایجابی و حمایت از توسعه این بازار هستند.
ایجاد زیرساختهای لازم: آنها معتقدند که دولت باید زیرساختهای لازم برای توسعه این بازار را فراهم کند.