رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
دیفای یا امور مالی غیرمتمرکز با وجود تمام مزیتهایی که دارد به دلایل مختلفی نظیر آشنایی نداشتن مردم با آن، نگرانیهای رگولاتوری و نبود زیرساختهای فنی لازم، آنطور که باید در ایران توسعه پیدا نکرده است. با وجود این، بازیگران اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور به آینده آن امیدوارند و میگویند که دیفای هم مثل هر پدیده نوظهوری که ابتدا با مقاومت افراد و نهادها روبهرو شده است، بالاخره به رسمیت شناخته میشود. درواقع، اولین بار نیست که ورود یک پدیده نو به ایران با موانع توسعه مواجه میشود. اینترنت هم در ابتدا درگیر چنین مشکلی بود؛ ابتدا کالایی لوکس در نظر گرفته میشد، سپس به یکی از ارکان اصلی توسعه تبدیل شد و رفتهرفته ذهنیتها درباره آن تغییر کرد. با وجود این، باید به این نکته مهم هم اشاره کرد که برای توسعه هر چیزی یک زمان طلایی وجود دارد که اگر از دست برود، دچار عقبماندگی میشود.
باید به فکر اصلاح قوانین باشیم
تعداد زیادی از بازیگران اکوسیستم بلاکچین و رمزارز کشور بر این باورند که دیفای در ایران توسعه پیدا نکرده است. سامان بیرقی، رئیس هیئتمدیره اوامپی فینکس هم یکی از این افراد است. او درباره دلایل این توسعهنیافتگی میگوید: «توسعه دیفای در ایران با چالشها و موانع مختلفی نظیر محدودیتهای قانونی، نبود زیرساخت و کمبود آگاهی و آموزش روبهرو است و در مقایسه با کشورهای پیشرفته جهان در ایران توسعه زیادی نداشته است، اما با توجه به ظرفیتهای جامعه و خلاقیت افراد، میتوان به رشد و توسعه آن در آینده امیدوار بود. علت اصلی توسعهنیافتگی دیفای در ایران به مباحث قانونی برمیگردد. اگر مباحث قانونی شفاف شوند و موانع را از سر راه بازیگران این حوزه بردارند، راه برای توسعه دیفای هم باز میشود.»
او معتقد است فعالیت در امور مالی غیرمتمرکز فراتر از بحثهای مربوط به ریال دیجیتال بانک مرکزی است و برای اینکه بتوانیم از امور مالی غیرمتمرکز در ایران صحبت کنیم، باید قبل از هر چیزی به فکر اصلاح قوانین و افزایش شفافیت در قانونگذاری باشیم.
به نظر میرسد که دیفای هم مثل هر فناوری دیگری بالاخره روزی جای خود را در کشور ما باز میکند، اما مسئله مهمی که وجود دارد این است که هرچه دیرتر از این فناوری استفاده کنیم، امکانهای توسعه بیشتری را از دست میدهیم. بیرقی با اشاره به این مسئله توضیح میدهد: «دیفای در جهان رشد میکند و ما هم بالاخره آن را به رسمیت میشناسیم، اما ایران میتواند با تصمیمگیری بهموقع به جای اینکه در زمره کشورهای وابسته به این فناوری قرار بگیرد، سایر کشورها را به خود وابسته کند و این فناوری را صادر کند.»