رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
تا همین چند روز پیش خیلیها از من میپرسیدند پس توکن همستر چه زمانی لیست میشود. حالا با این سؤال مواجه میشوم که کلاهبرداری بودن همستر حقیقت دارد یا نه.
اخیراً مدیرعامل صرافی سیمپل از وقوع اختلافات داخلی میان اعضای تیم همستر خبر داد و گفت که توکن این بازی احتمالاً لیست نشود. این خبر آتش به جان کسانی انداخت که روی این بازی و پولدار شدنشان با آن حساب باز کرده بودند.
حال واقعاً همستر کامبت اسکم است یا خیر، چه فرقی میکند؟ همین چند وقت پیش بود که در سایت دیوار شاهد فروش گوشی و خودرو در ازای دریافت سکههای همستر بودیم! توکنی که هنوز لیست نشده و قیمت آن مشخص نبود، بهعنوان پولی قابل اعتماد میان برخی از مردم ما ردوبدل شد! البته که لازم است بگویم اگر نظارت کافی و مناسب روی این مبادلات بود، کسی جرئت نمیکرد فقط با چند پوچکوین! ماشین کسی را از چنگش دربیاورد.
اکنون این مردم چه حالی دارند؟ داراییهایی که با زحمت خریده بودند و در ازای چند میلیون توکن پوچ که آیندهاش هم مشخص نبود، به باد رفت.
همستر و بسیاری از سایر مینیگیمهای تلگرام، سوار بر موج ناتکوین شدند که اولین بازی تلگرامی بود و تابهحال میلیونها نفر از مردم عادی را که دانش و آگاهی کافی ندارند به خود جذب کردهاند.
اما چرا به اینجا رسیدیم؟ چرا مردم ما تا این اندازه میخواهند پول مفت به دست بیاورند؟ اول از همه سواد مالی است که افراد را به سمت سرمایهگذاری مناسب و رفتار مالی صحیح سوق میدهد. قطعاً کسانی که تمام زندگی خود را برای این بازی گذاشتند تا شاید روزی چند میلیون تومان پول نصیبشان شود، چیزی از این پروژهها نمیدانستند.
از طرف دیگر، این نبود سواد مالی باعث شده روزبهروز کلاهبرداریها افزایش یابد و مانند مثال خرید خودرو با چند میلیون همستر، سر فرد دیگری را کلاه بگذارند.
سواد مالی در زمانهای که وضعیت اقتصادی هر روز پیچیدهتر میشود، اهمیت قابل توجهی پیدا کرده است. درحالیکه هزینههای زندگی بهسرعت در حال افزایش است، افزایش دانش و آگاهی عمومی و اطلاع از روش درست استفاده از منابع مالی همگام با آن رشد نمیکند.
چند روز پیش ویدئویی را دیدم که افراد در مشاغل مختلف درباره حقوق و دستمزد خود صحبت میکردند. حقوق اکثر قشر متوسط و دهکهای پایین جامعه بین ۱۰ تا ۱۷، ۱۸میلیون تومان بود. همین قشر مدام در تلاش است خود را بالا بکشد و بتواند زندگی بهتری برای خود و خانوادهاش فراهم کند. اما بدون دانش و آگاهی کافی، بهمحض اینکه کسی راهی را به آنها پیشنهاد میکند که با کمترین زحمت و زمان به ثروتمند شدن برسند، داروندار خود را در این راه فدا میکنند.
شاید این سخنان کلیشهای و تکراری به نظر برسد، اما من با افراد زیادی برخورد داشتهام که به دلیل نداشتن دانش و آگاهی و طمع کردن، بخش زیادی از دارایی خود را از دست دادهاند. پرونده آمیتیس که یکی از جنجالیترین و پرحاشیهترین پروندههای کلاهبرداری است، بیش از دو هزار شاکی دارد. از سال ۱۴۰۰ با شاکیان این پرونده برای نوشتن گزارش در ارتباط بودهام و هنوز هم گاهی برخی از آنها همچنان درخواست کمک برای شنیده شدن صدایشان و برگشت مال و اموالشان را دارند که برای بسیاری از آنها همه داروندارشان بود.
شاید بگویید این ماجرا چه ربطی به همستر دارد. اما اینجا هم احتمالاً کلاهبرداری شده است. با اینکه هنوز خبری قطعی از کلاهبرداری بودن این بازی منتشر نشده، اما باید گفت افراد زیادی با پولی که فکر میکردند از این بازی به دست میآورند، رؤیاپردازی کردند. افراد زیادی از زمان کار، تفریح، استراحت و یادگیری خود زدند تا سکههای بیشتری جمع کنند. برخی هم همانطور که گفتم، در ازای دریافت چند میلیون توکن همستر، پول و موبایل و ماشین خود را از دست دادند.
ابعاد تاریک این وضعیت بهحدی وسیع است که میتوان از این ناآگاهی مردم و کلاه بر سرشان رفتن، یک کتاب نوشت. من هرگز نمیگویم که نباید سراغ این بازیها رفت. اما اسمش روی خودش است: بازی! چرا باید به حدی خوشخیال باشیم که فکر کنیم میتوانیم فقط با ضربه زدن روی گوشی پولدار شویم؟!
اگر هم بازی میکنید، حسابی روی آن باز نکنید که فرداروزی اگر خبری مثل احتمال لیست نشدن توکن همستر به گوشتان رسید، احساس کنید تمام زندگی خود را از دست دادهاید و رؤیاهایتان به باد برود.
دهها پروژه کلاهبرداری رمزارزی را در همین کشور خودمان میتوانم نام ببرم که بهراحتی آبخوردن پول سرمایهگذاران را دزدیدند و یک قلپ آب هم روی آن خوردند! همستر کامبت که عددی در مقابل آنها نیست!