رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
ترکیه با موج قابلتوجهی از علاقه شرکتهای رمزارز برای فعالیت در این کشور مواجه شده است. هیئتمدیره بازارهای سرمایه ترکیه (CMB) اعلام کرده است که ۴۷ شرکت رمزارز برای دریافت مجوز تحت مقررات جدید درخواست دادهاند.
بر اساس گفته CMB، این هجوم شامل صرافیهای شناختهشدهای مانند Bitfinex، Binance TR و OKX TR میشود. بااینحال، صرافیهای برجستهای مانند Coinbase، Bybit، KuCoin، MEXC و Gate.io هنوز برای مجوز درخواست ندادهاند.
این موج درخواست پس از اجرای «قانون اصلاحیه قانون بازار سرمایه» که در دوم جولای به اجرا درآمد، صورت میگیرد. این قانون باهدف ارائه چارچوب نظارتی برای ارائهدهندگان خدمات دارایی رمزنگاری در ترکیه تنظیم شده است.
هیئتمدیره بازارهای سرمایه ترکیه در بیانیه خود توضیح داد که سه شرکت اعلام انحلال کردهاند، درحالیکه درخواستهای ارائهدهندگانی که اطلاعات ناقص یا ناکافی ارائه کردهاند، همچنان در حال بررسی است.
اعلامیه CMB تأکید کرد که قرارگرفتن در «فهرست فعالان» به معنای مجوز رسمی نیست. شرکتها همچنان باید پس از تصویب قوانین ثانویه، به طور رسمی از هیئتمدیره تأییدیه دریافت کنند. این فهرست باتوجهبه رفع نواقص توسط شرکتها یا تکمیل تحقیقات توسط CMB، بهروز خواهد شد.
با وجود فقدان قوانین جامع رمزارز در ترکیه، مقررات برای کنترل بازار وجود دارد. محمد شمشک، وزیر خزانهداری و دارایی ترکیه، در ژانویه اعلام کرد که قوانین داخلی رمزارز تقریباً تکمیل شده است. بااینحال، پیشنویس قانون مورد انتظار هنوز معرفی نشده است.
بااینحال، حتی اگر پارلمان هنوز مقررات خاص رمزارزها را وضع نکرده است، بازار کاملاً بدون نظارت نیست. ترکیه دو مقررات اصلی مرتبط با رمزارزها را اجرا کرده است.
اولین مورد که توسط بانک مرکزی جمهوری ترکیه در سال 2021 ایجاد شد، استفاده از رمزارزها مانند بیتکوین را برای پرداخت ممنوع میکند، زیرا آنها به عنوان پول قانونی شناخته نمیشوند.
دومین مقرره مربوط به اقدامات ضد پولشویی است که توسط هیئت تحقیقات جرایم مالی نظارت میشود. این مقرره از صرافیها میخواهد تا برای جلوگیری از فعالیتهای غیرقانونی مانند پولشویی و تأمین مالی تروریسم، دادههای مشتری را جمعآوری کنند.
باتوجهبه نقش مهم ترکیه در اقتصاد جهانی رمزارزها، تعجبآور نیست که این کشور رویکرد پیشگیرانهای در مورد مقررات رمزارزها اتخاذ کرده است. این کشور یکی از بالاترین نرخهای پذیرش رمزارزها در جهان را دارد.
بر اساس دادههای Chainalysis، ترکیه با حجم معاملات تخمینی 170 میلیارد دلار، چهارمین بازار بزرگ رمزارز در جهان است. این کشور از بازارهای مهم رمزارز مانند روسیه، کانادا، ویتنام، تایلند و آلمان پیشی گرفته است.
افزایش درخواستهای مجوز نشاندهنده اهمیت روزافزون ترکیه در بخش رمزارزها و تعهد آن به ایجاد یک بازار رمزارز تنظیمشده و ایمن است.