رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
پس از انتشار خبر اجرای آزمایشی ریال دیجیتال در جزیره کیش، خبرگزاریهای مختلف دنیا به آن واکنشهای متفاوتی نشان دادهاند. تاریخچه ریال دیجیتال نشان میدهد که ایران از کشورهای پیشرو در بحث CBDC در دنیاست، اما در مجامع عمومی کمتر از آن صحبت میشد. ولی از وقتی رئیسکل بانک مرکزی ایران اعلام کرد که از یکشنبه ریال دیجیتال اجرایی شده و از جزیره کیش آغاز میشود، صحبتها در خبرگزاریهای خارجی درباره ریال دیجیتال اوج گرفت. در ادامه، نظر چند رسانه معتبر خارجی درباره عملیاتیشدن ریال دیجیتال در جزیره کیش آمده است.
بازتاب خبر رمزریال در رسانههای خارجی
- «کوینتلگراف» که یک رسانه بینالمللی در حوزه بلاکچین و رمزارزهاست، سه روز پیش خبری را با عنوان «Iran to launch public CBDC pilot in June» منتشر کرد، یعنی: «ایران در خردادماه پایلوت CBDC عمومی خود را راهاندازی میکند».
کوینتلگراف در این گزارش به نکاتی اشاره کرده که نوع نگاه دنیا به ایران و رمزارز بانک مرکزیاش را مشخص میکند. در ابتدای این گزارش، پس از اعلام تاریخ اجرای ریال دیجیتال، اشاره شده که از آن فعلاً برای پرداختهای خرد استفاده میشود.
معرفی جزیره کیش یکی از ارکان اصلی گزارش کوینتلگراف است. کوینتلگراف درباره جزیره کیش مینویسد: «جزیره کیش که یک منطقه آزاد است، با مساحت 92 کیلومترمربع، دومین جزیره بزرگ در خلیج فارس محسوب میشود. جزیره کیش یک مقصد گردشگری محبوب است که گزارش شده حدود دوازده میلیون گردشگر سالانه از آن بازدید میکنند و گردشگران کشورهای مختلف برای بازدید آن به ویزا نیاز ندارند.» این رسانه در ادامه جزیره کیش را سومین مقصد گردشگری پربیننده در خاورمیانه پس از دبی و شرمالشیخ معرفی میکند.
در انتهای گزارش نیز پس از معرفی ویژگیهای ریال دیجیتال به رویکرد ایران در موضوع رمزارزها و ماینینگ میپردازد. به نقل از کوینتلگراف، ایران نگرشی خاکستری به رمزارزها دارد و از سال ۲۰۱۸ یک بازار ماینینگ محلی رمزارزها را تنظیم کرده که به گفته سناتورهای ایالات متحده مانند الیزابت وارن، ماینرهای رمزارز ایران تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا به حساب میآیند، زیرا این کار ممکن است اجازه دهد ایران به تحریمهای ایالات متحده بیتوجه شود.»
- «کریپتو اسلیت» رسانه بینالمللی بعدی است که به این موضوع در قالب یک خبر پرداخته است. این رسانه بیشتر ویژگیهای ریال دیجیتال، رمزارز بانک مرکزی ایران را شرح داده و نقلقولهایی از بانک مرکزی ایران منتشر کرده است.
در انتهای خبر کریپتو اسلیت نیز پس از بیان ویژگیها و مزایای رمزریال، درباره رویکرد ایران میگوید: «با وجود پیشرفتهای چشمگیر در زمینه ریال دیجیتال، این کشور به نوعی مخالف رمزارزها باقی مانده است. مؤسسات مالی محلی از مدیریت رمزارزها منع شدهاند، اما بازار همتابههمتا همچنان مانند بسیاری از اقتصادهای در حال ظهور و توسعهیافته دیگر وجود داد. بهعلاوه، ایران به شرکتهای وارداتی اجازه میدهد برای اهداف تجاری از رمزارزها برای معاملاتشان (اغلب برای دور زدن تحریمهای آمریکا) استفاده کنند.»
- رسانه «کریپتونیوز» هم از عملیاتی شدن ریال دیجیتال در کیش خبر داد. نکته قابل توجه این خبر این است که ریال دیجیتال علاوه بر مشتریان بانکی، به گردشگران نیز امکان میدهد بدون نیاز به تراکنش بانکی، وجوه خود را انتقال دهند. به نظر میرسد «بهبود گردشگری با استفاده از ریال دیجیتال» موضوعی است که رسانههای خارجی بیشتر از داخلی به آن پرداختهاند.
- غیر از سه رسانه مذکور، رسانههای دیگری نیز درباره احراز رمزریال صحبت کردهاند. مثلا در کوینمارکتکپ چندین مطلب راجع به این موضوع منتشر شده است. در مطالب منتشرشده کوینمارکتکپ به موضوع پذیرش رمزارزها در ایران بسیار اشاره شده و آمده که دولت ایران اعلام کرده هیچ ارز دیجیتالی، ازجمله ارزهای رمزنگاری مانند بیتکوین، وسیله پرداخت در کشور نخواهند بود. با این حرکت، مقامات ریال دیجیتال را فقط ارز دیجیتال برای تراکنشهای داخلی در ایران قرار دادهاند.کوینمارکتکپ حتی یک مطلب مجزا با عنوان «Iran Will Only Accept Its Digital Rial, Not Cryptocurrencies» دارد که به این موضوع میپردازد.
طبق مطالب گفتهشده، به نظر میرسد سه موضوع جذب گردشگری با ریال دیجیتال در جزیره کیش، دور زدن تحریمها با استفاده از ریال دیجیتال و رویکرد خاکستری ایران به موضوع رمزارزها از مهمترین نکاتی هستند که دنیا با مطرحشدن بحث اجرای ریال دیجیتال به آن فکر کرده است.