رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
بازار رمزارزها یکی از بازارهایی است که با وجود داشتن نوسانات بسیار زیاد، در سالهای اخیر با استقبال چشمگیر و روزافزون مردم روبهرو شدهاند. کشور ما نیز سالهاست در مسیر این جریان قرار گرفته و تعداد افرادی که در این حوزه فعالیت میکنند (چه در مبادلات رمزارز و چه فعالیت در کسبوکارهای این حوزه) در حال افزایش است.
فناوری بلاکچین و رمزارز، یکی از دستاوردهای عصر مدرن به شمار میرود که با ماهیت غیرمتمرکز خود میتواند مزایای زیادی از شفافیت تا افزایش سرعت را به دنبال داشته باشد. با این حال، نداشتن قانونگذاری شفاف برای این حوزه سبب شده فعالان حوزه رمزارز در کشور ما در هالهای از ابهام و بدون قطعیت فعالیت کنند. به همین دلیل چالشهای زیادی برای کسبوکارهای فعال این حوزه وجود دارد.
صرافی نوبیتکس یکی از این کسبوکارهاست که در سالهای اخیر با وجود چالشهای زیادی که داشته، توانسته تعداد قابل توجهی از فعالان بازار رمزارز در کشور را به خود جذب کند. بهمنظور بررسی چالشهایی که از سمت مردم و حاکمیت برای صرافیهایی همچون نوبیتکس وجود دارد، به سراغ امیرحسین راد، مدیرعامل نوبیتکس، رفتیم تا درباره این مسائل از او بپرسیم. در ادامه، گزارشی از این گفتوگو را میخوانید.
جنس دغدغه حاکمیت در کشور ما با سایر نقاط دنیا متفاوت است
راد درباره چالشهایی که از طرف مردم و حاکمیت برای آنها وجود داشته است، گفت: «مسئله امنیت نگهداری داراییها و ارگان مجوزدهی دغدغه بیشتر کاربران بوده که شاید بهنوعی در کل دنیا مشترک باشد. از طرف دیگر، به نظرم جنس دغدغه اصلی حاکمیت در کشور ما با سایر نقاط دنیا متفاوت است. توجه حاکمیت در مقاطعی که بحرانهای گذرای ارزی داشته، بیشتر به موضوع رمزارز جلب شده است؛ با این تصور که رمزارزها عامل برهمزننده کنترل بازار ارز بودهاند و از همین منظر به ابزارهایی مثل محدودیت ورود پول از طریق درگاههای پرداخت روی آورده است. بخش خصوصی و پژوهشگران بیطرف همواره به نگاهی که حاکمیت به این موضوع داشته، انتقاد داشتهاند. میتوان نشان داد که تأثیر این دو بازار بر یکدیگر محدود است و درواقع برای مدیریت نوسانات بازار باید راهحل واقعی را در جای دیگری جست.»
انتظارات ما از کاربران موضوعیت ندارد
مدیرعامل نوبیتکس درباره انتظاراتی که از مردم و حاکمیت دارند، خاطرنشان کرد: «اینکه ما از مردم و کاربران انتظار خاصی داشته باشیم موضوعیت ندارد. وظیفه کسبوکار، ارائه خدمات و محصولات برای رفع نیاز مشتری است و جهت انتظارات، برعکس از سوی کاربران به سمت کسبوکار است. اما شاید بتوان یک توصیه داشت: بازار رمزارزها ریسکها و پیچیدگیهای خاص خود را دارد و به همین دلیل تا جایی که میتوانید در این زمینه دانش کسب کنید و سپس وارد این حوزه شوید. همچنین هیچگاه به طمع سود بیشتر سرمایه اصلی زندگی خود را در یک کار بسیار پرریسک وارد نکنید.»
رقبای خارجی از محدودیتهای ما سوءاستفاده میکنند
راد درباره انتظاراتی که در این حوزه از حاکمیت وجود دارد، توضیح داد: «از سوی دیگر انتظار ما از حاکمیت، نداشتن برخورد دوگانه با کسبوکارهای داخلی و خارجی صنعت رمزارز است. درحالیکه بازیگران داخلی این صنعت نوپا با انواع و اقسام محدودیتها دستوپنجه نرم میکنند، رقبای خارجی بدون کوچکترین مانعی در حال سوءاستفاده از وضع موجودند. ما طرفدار رقابت و خواهان افزایش کیفیت محصولات خود هستیم، اما در موقعیت برابر. نتیجه اکثر تصمیمات و سیاستگذاریها اعم از اخذ مالیات و… فشار بر بازیگر شفاف داخلی است و انتظار میرود قوانین با رویکردی متفاوت و منصفانه در راستای توسعه بومی این صنعت در ایران نگاشته شوند.»
مدیرعامل نوبیتکس در پاسخ به این سؤال که از نظرش کسبوکارها آنها چه زمانی به وضعیتی ایدهآل میرسد، بیان کرد: «در کسبوکار هیچوقت وضعیت ایدهآل وجود ندارد و این انتظار بیهوده است. آنچه مهم است، حرکت مداوم به سمت بهبود وضع موجود و تلاش برای تغییر است.»
راد درباره رویکرد حاکمیت در سال جاری اینطور پیشبینی کرد: «باید تا تشکیل دولت جدید صبر کرد و به نظرم هنوز برای اظهارنظر زود است. امیدواریم تلاشهای مجلس قبلی در ایجاد یک ساختار قانونی مناسب برای رمزارزها که هم نگاه توسعهمحور داشته باشد و هم دغدغه حاکمیت را رفع کند، ادامه داشته باشد.»