رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
این روزها شاهد پدیدههایی در دنیای پول هستیم که در مقابل آن واکنشها و رویکردهای متفاوتی را میبینیم. پدیدههایی مانند ناتکوین و همستر و تمایل مردم به این کوینها که گفته میشود سبب شدهاند تعداد زیادی از افرادی که در فضای رمزارز فعالیتی نداشتهاند وارد این فضا شوند و حتی برای خریدوفروش کوینهای خود در صرافیهای رمزارزی شروع به فعالیت کنند.
آمارهایی درباره ورودهای جدید بهواسطه ناتکوین به فضای رمزارز ارائه میشود و عدهای این میزان ورود کاربر جدید را به فال نیک میگیرند و کوینهایی مانند ناتکوین و همستر را کاتالیزورهایی برای آشنایی کاربران جدید با فضای رمزارز میدانند. برخی دیگر هم از پیامدها و ریسکهایی میگویند که این کوینها ممکن است ایجاد کنند. در اغلب رسانههای تخصصی فقط شاهد شرحی بر ظاهر این کوینها هستیم و همچنان مخاطب سردرگم میماند که چه اتفاقی در حال رخ دادن است، موضوع مهم است یا میتواند بدون توجه به این کوینها به زندگی آرام خود ادامه دهد.
این وضعیت احساسات گوناگونی را در مخاطبان و دنبالکنندگان موضوع به وجود میآورد؛ احساس عقب ماندن از یک پدیده، سردرگمی درباره آینده و گاهی نگاهی عاقلاندرسفیه داشتن به کسانی که غرق در پدیده مالی جدیدی شدهاند.
برای ما که در حوزه مالی و فناوری فعالیت میکنیم این فضا بسیار آشناست. اولین تجربه شخصی من به دهه 1380 و پدیده گلدکوئست برمیگردد. بعد پدیدههایی مانند سکه ثامن یا پدیده شاندیز و نمونههای دیگری که مدتی مردم را به خود مشغول کرد؛ عدهای پولی به جیب زدند و عدهای ناکام و متضرر شدند.
درک اینکه چرا یک پدیده جهانی نو در یک جغرافیای خاص تب میشود نیاز به مطالعات اجتماعی دارد. قرار نیست اینجا تحلیل کنیم که چرا ما جاذب چنین پدیدههایی هستیم، اما به نظرم ما در دل یک تحول جدی قرار گرفتهایم؛ تحولی که سالهاست درباره آن شنیدهایم، ولی یا تجربهای از آن نداریم یا تجربههایمان انگشتشمارند.
ما بیتکوین را یک سیستم پرداخت فردبهفرد شناختیم؛ رمزارزی که با آرمان حذف واسطههای مرکزی خلق شد تا سیستم پرداخت فردبهفردی ایجاد کند که هیچ سازمان مرکزی توان دخالت و مدیریت در آن را نداشته باشد. به علل گوناگون تا به حال چنین آرمانی تحقق نیافته و خیلی محدود و احتمالاً فقط در بین بیتکوین ماکسیمالیستها تجربه پرداخت روزانه با بیتکوین اتفاق افتاده است.
امروز آنچه در پلتفرمها به شکل مبادله خودرو با ناتکوین دیده میشود شاید در نگاه اول یک شوخی بیمزه باشد، اما با نگاه یک آیندهپژوه، این آینده پرداخت است. درست است که ناتکوین توزیعشده نیست و جایی در آرمانهای بیتکوین ندارد و با گسترش آن در بین مردم هم نمیتوانیم امیدوار باشیم که کاربرانش بلاکچین یاد بگیرند یا در رمزارز عمیق شوند، اما تمایل به مبادله با این کوین ممکن است نشان از این داشته باشد که پدیده پرداخت فردبهفرد با ابزاری خارج از کنترل سیستم مرکزی در ایران با سرعتی بیش از سایر نقاط دنیا گسترش یابد. از کجا معلوم شاید ما از پیشروان پرداخت فردبهفرد در دنیا باشیم.