رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
بازار رمزارزها در طول سالهای اخیر، یک روند توسعهای را طی کرده و در تلاش بوده تا به بلوغ برسد. بارها گزارشهایی درباره بحرانها و چالشهایی که کاربران رمزارز و حاکمیت داشتهاند، نوشته شده، اما در این گزارش قصد داریم به چالشهای صرافیها، از مهمترین کسبوکارهای مربوط به حوزه رمزارزها، بپردازیم.
گاهی کاربران به دلیل نداشتن اطلاعات و دانش کافی، صرافیها را دچار چالش میکنند. همچنین با وجود گذشت سالها از ورود حوزه رمزارزها به کشور، هنوز قانون مشخصی برای آن وجود ندارد. همین مسئله باعث ایجاد نگرانیهایی برای صرافیهای داخلی شده که در پی آن، این کسبوکارها را وادار به فعالیت در فضایی خاکستری میکند.
برای بررسی چالشهایی که از سوی مشتریان و حاکمیت برای صرافیهای رمزارزی وجود دارد، گفتوگویی با محمد یعقوبی، مدیرعامل صرافی یوبیتکس، انجام دادیم که در ادامه گزارشی از آن را میخوانید.
مشتریان فکر میکنند پول آنها را نگه میداریم
یعقوبی درباره چالشهایی که از طرف کاربران وجود دارد گفت: «ما از سوی رفتار مشتری و انتظارات حاکمیت چندین چالش داریم. برای مثال، مسئله ۷۲ ساعت زمان تسویهحساب که حاکمیت از ما میخواهد آن را رعایت کنیم، اما از طرفی مشتری بهشدت از این موضوع ناراضی است و فکر میکند صرافی پول آنها را نگه میدارد. این موضوع، شاید یکی از بزرگترین چالشهای بین حاکمیت و مشتری است که ما را تحت تأثیر قرار میدهد و عملاً در آن نقشی نداریم.»
او در ادامه توضیح داد: «واقعیت این است که ما تمایل داریم تسویه را بهسرعت برای مشتری انجام دهیم، اما این اتفاق نمیافتد. یکی دیگر از مسائلی که ما با مشتری داریم، بحث نبود شناخت کاربران از این فضاست. ازاینرو، ما با چند نوع مشتری سروکار داریم؛ مورد اول، مشتری حرفهای است که همیشه از ما درخواست دارد پلتفرم ما از نظر رابط کاربری مثل صرافیهای بینالمللی حرفهای باشد. از طرف دیگر، دستهای دیگر از مشتریان را داریم که به ما میگویند چرا پلتفرم شما اینقدر پیچیده است و ما بهراحتی نمیتوانیم با آن کار کنیم.»
مدیرعامل یوبیتکس درباره چالشی که از سوی کاربران حرفهای و مبتدی برای این صرافی وجود دارد بیان کرد: «ازاینرو ما بین دو سطح مشتری درگیر هستیم که به نحوی هر دو هم حق دارند. مشتریان حرفهای حدود بیست سال است که در این حوزه فعالیت میکنند و اکنون مجبورند از صرافی خارجی به صرافی ایرانی منتقل شوند، اما محیط و ابزارها، امکانات لازم را برای آنها فراهم نمیکند. از سوی دیگر، مشتری مبتدی تمایل دارد بهراحتی با صرافی کار کند و به همین دلیل دچار مشکل میشود.»
او با اشاره به اینکه در این زمینه از مشتریان انتظار دارند که سعی کنند خود را با فضا وفق دهند، مطرح کرد: «ممکن است یک صرافی متفاوتتر باشد و وضعیت بهتری برای کاربران مبتدی فراهم کند و به همین دلیل این مشتریان به سمت چنین صرافیهایی بروند. از طرفی، اگر یک صرافی حرفهایتر باشد، میتواند کاربران حرفهایتر را جذب کند. تنوع صرافیها در ایران نیز میتواند کمک زیادی به مشتریان با سلیقههای مختلف کند.»
یعقوبی درباره یکی دیگر از چالشهای صرافی خود از طرف مشتریان خاطرنشان کرد: «یکی دیگر از مسائل مهم، دانش و آگاهی است. برای مثال، مشتری بدون اینکه اطلاعی از کارمزدها داشته باشد، تتر را روی شبکه اتریوم برداشت میکند. از آنجا که کارمزد در شبکه اتریوم بالاتر است، مشتری از صرافی گلایه میکند که چرا کارمزد شما این اندازه بالاست؛ این در حالی است که مسائل پایهای این بازار این است که مشتری باید به آنها واقف باشد و بدون آگاهی این فعالیت را انجام ندهد. ما هرچقدر هم تلاش کنیم که در این موارد آموزش دهیم، اغلب افراد به آن توجه نمیکنند.»
در فضایی مهآلود فعالیت میکنیم
مدیرعامل یوبیتکس بر این باور است که موضوع حاکمیت مبحثی مفصل است. او در اینباره گفت: «به نظر من، ما باید با حاکمیت به یک گفتمان مشترک برسیم. اکنون شاید شرایط تا حدودی بهبود پیدا کرده باشد، اما در عمل، این بهبود را مشاهده نمیکنیم. گفتمان مشترک بین ما وجود ندارد و زمانی که نوبت به دریافت پول از صرافیها میرسد، همهچیز از نظر حاکمیت مشخص و شفاف است و باید روند قانونی انجام شود، اما زمانی که بحث شفافیت و خدمات دادن به مشتریان به میان میآید، حاکمیت خود را عقب میکشد و میگوید که شما مجوز ندارید!»
او در ادامه خاطرنشان کرد: «زمانی که بحث بیمه و مالیات مطرح میشود، حاکمیت میخواهد که همه فرایندها به شکل قانونی طی شود. این موضوع در بخشهایی ما را با حاکمیت دچار چالش میکند. اگر قرار است همه فرایندهای ما بهصورت رسمی و قانونی طی شود، چرا فرایند مجوزدهی یا تعیین تکلیف این حوزه بهدرستی انجام نمیشود؟»
یعقوبی درباره مهآلود بودن فضای رمزارز در کشور اظهار کرد: «سال گذشته موضوع SRO مطرح شد، اما تا جایی که من اطلاع دارم، اکنون مشاهده میکنیم که از دستور کار خارج شده است. این چالش با حاکمیت وجود دارد که ما دقیقاً نمیدانیم باید با کدام نهاد صحبت کنیم. اساساً، فضای فینتک در ایران مهآلود است، اما در حوزه کریپتو، غلظت این مه بسیار بیشتر است. ما مشاهده میکنیم که سازمانهای مختلف از سوی خود قواعدی را تنظیم میکنند و این تنوع باعث میشود ما با حاکمیت و مشتری چالشهایی داشته باشیم.»
او درباره وضعیت حوزه رمزارزها در سال جاری تأکید کرد: «با توجه به اتفاقاتی که در چند هفته گذشته در کشور رخ داده و بحث انتخابات را بهزودی خواهیم داشت، به نظر من در این فضا فعلاً شاهد بهبود نخواهیم بود. تا دولت و مجلس جدید مستقر شود، شاید پنج یا شش ماه طول بکشد. احتمالاً وضعیت به همین شکل باقی خواهد ماند و حتی ممکن است نیاز باشد که مجدداً از صفر شروع کنیم.»