رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
پس از ماهها انتظار و بلاتکلیفی، سرانجام ETFهای اسپات اتریوم توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) تأیید شدند. این تأیید نهتنها نقطه عطفی در تاریخ اتریوم به حساب میآید، بلکه نشاندهنده تحولی مثبت در رویکرد نظارتی ایالات متحده نسبت به رمزارزهاست.
صندوق قابل معامله در بورس (ETF) اتریوم یک ابزار مالی است که برای تبعیت از قیمت اتریوم طراحی شده و به سرمایهگذاران امکان میدهد تا سهام آن را در بازارهای بورس سنتی خریدوفروش کنند. این روش سرمایهگذاری با نظارت قانونی، راهی راحت برای ورود سرمایهگذاران به بازار ارزهای دیجیتال، بدون نیاز به مدیریت مستقیم داراییهای دیجیتال، فراهم میکند. این صندوق با تقلید از عملکرد اتریوم، امکان بهرهمندی از ارزش آن را بدون پیچیدگیهای مالکیت مستقیم در اختیار سرمایهگذاران قرار میدهد.
در روز پنجشنبه، سوم خرداد، SEC به طور رسمی درخواستهای مربوط به ETFهای اسپات اتریوم را که توسط شرکتهایی مانند VanEck و ProShares ارائه شده بود، تأیید کرد. این ETFها به سرمایهگذاران این امکان میدهد تا بدون نیاز به نگهداری خود اتریوم، از ارزش آن بهره ببرند.
عوامل کلیدی موثر بر تأیید
بر اساس اسناد تأییدیه SEC، همبستگی بین بازارهای آتی و نقدی اتریوم یکی از عوامل کلیدی تأثیرگذار بر این تصمیم بوده که در نامههایی از کوینبیس، CF Benchmarks و دیگر صاحبنظران به کمیسیون اوراق بهادار آمریکا ذکر شده بود. اسناد تأییدیه نیز به سایر ملاحظات ازجمله حمایت از سرمایهگذار، سلامت بازار و نیز نوسانات و ریسک پرداخته است.
بحثهای جاری در مورد موضع SEC درباره ویژگی استیکینگ اتریوم وجود داشته است. تحلیلگران بر این باورند که حذف مؤلفه استیکینگ یا تأیید نبود استیکینگ در پروندههای ETF اتریوم به اندازه سایر عوامل کلیدی مؤثر بر تصمیم، مهم بوده است.
شرکتهای بزرگی مانند Fidelity و ARK 21Shares در ابتدا مقادیر استیکینگ را در پروندههای خود با SEC لحاظ کرده بودند. با این حال، قبل از مهلت تصمیم SEC، این شرکتها پروندههای خود را اصلاح کردند تا هرگونه اشاره به استیکینگ را حذف کنند. در حالی که هیچ اظهارنظر دیگری از صادرکنندگان ETF وجود نداشته است، به احتمال زیاد این حذفها در پاسخ به موضع SEC مبنی بر اینکه خدمات استیکینگ میتوانند به عنوان عرضه اوراق بهادار ثبتنشده تلقی شوند، صورت گرفته است.
تأثیر تایید ETFهای اتریوم
- افزایش علاقه نهادهای مالی: راهاندازی صندوقهای مبتنی بر اتریوم (spot) به زودی میتواند منجر به افزایش قابل توجه علاقه نهادهای مالی به دومین رمزارز جهان شود. این تاییدیه نهتنها به منزله تایید اعتبار است، بلکه مسیر آشنایی برای خرید این دارایی برای انواع سرمایهگذاران، از سرمایهگذاران خرد که به دنبال تنوعبخشی به سبد سهام بازنشستگی خود هستند تا صندوقهای پوشش ریسک، ایجاد میکند. این شبیه روندی است که ETFها برای بیتکوین ایجاد کردند.
- آمادگی نهادهای مالی: به گفته مایکل اندرسون، یکی از بنیانگذاران Framework Ventures، بسیاری از نهادهای مالی از اعلام تایید ETFهای اتریوم غافلگیر شدهاند. اگرچه ETF بیتکوین یک نقشه راه برای ETFهای ارز دیجیتال برای مشاوران سرمایهگذاری ثبتشده بزرگ ایجاد کرد، اما انتظار میرود که بسیاری از سهامداران نهادی اکنون در تلاش باشند تا تیمهای فروش خود را در مورد وضعیت اتریوم آماده کرده و زیرساخت مناسب را ایجاد کنند.
- جذب کاربران جدید به اتریوم: در حالی که ETFها صرفاً ابزاری برای کسب درآمد از داراییهای زمینهای هستند، اما این احتمال نیز وجود دارد که این صندوقها کاربران بیشتری را به سمت خودِ اتریوم سوق دهند.
- کاهش ابهامات قانونی: همانطور که جیک چروینسکی، مدیر ارشد حقوقی Variant در CoinDesk اشاره کرد، این تاییدیه احتمالا به یک سوال اساسی پاسخ میدهد: اینکه آیا اتریوم یک اوراق بهادار است یا خیر. چروینسکی معتقد است که اگر به این صندوقها اجازه معامله داده شود، به این معنی است که SEC اتریوم «استیکنشده» را به طور خاص به عنوان یک اوراق بهادار در نظر نمیگیرد. این موضوع به خودی خود میتواند نهادهای بیشتری را به بازار سوق دهد، زیرا بسیاری از آنها در حال حاضر صرفاً به دلیل ابهامات قانونی کنار ماندهاند.
علاوه بر تاثیرات مثبت کلی، تأیید ETFهای اتریوم از نگاه فنی برای شبکه نیز مفید خواهد بود. فرض کنیم این ETFها به اندازه نمونههای بیتکوین محبوب شوند، فشار خرید برای شبکه و لایه دوم (layer 2) اطراف آن بسیار مفید خواهد بود.
باز شدن راه برای سولانا و دیگر بلاکچینها
همچنین تصویب ETFهای اتریوم پیامدهای متفاوتی برای بلاکچینهای رقیب مانند سولانا دارد. این حرکت ممکن است به بلاکچینهای جایگزین مانند کاردانو، سولانا و ریپل فضا دهد تا بیشتر وارد دنیای امور مالی کلان شوند. در حالی که SEC به طور رسمی اعلام نکرده که سولانا، کاردانو و سایر ارزهای دیجیتال مشابه اوراق بهادار هستند، اما این آژانس قبلاً اظهار داشته که این داراییها با معیارهای «تست هوی» (Howey Test) برای اوراق بهادار مطابقت دارند.
بدیهی است بیتکوین و اتریوم مسیر آسانتری (نسبت به سایر بلاکچینها) داشتند، زیرا بازیگران مالی تثبیتشدهای مانند CME قبلاً آنها را پذیرفته بودند و معاملات آتی اتریوم در حال حاضر سه سال است که در CME وجود دارد.
دلیل تصمیم عجولانه SEC
تأیید اخیر صندوقهای قابل معامله در بورس (ETF) مبتنی بر اتریوم توسط کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) تصمیم عجیبی به نظر میرسد، زیرا این کمیسیون پس از تأیید ETFهای بیتکوین دچار مشکل شده بود. همچنین در چندین جلسه تأیید ETF اتریوم را به تعویق انداخته و درخواستهای تأیید این صندوق را رد میکرد.
عده زیادی اشاره کردهاند که به نظر میرسد وضعیت مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال به طور چشمگیری تغییر کرده و دلایل سیاسی دارد. نکته جالب اینجاست که این خبر در زمانی منتشر میشود که رگولاتور در حال تصمیمگیری در مورد طبقهبندی دارایی دیجیتال به عنوان یک «اوراق بهادار» است. علاوه بر این، این تأییدیه پس از اخبار دیگری در دنیای ارز دیجیتال صورت گرفت که در آن مجلس نمایندگان ایالات متحده به لایحهای برای ایجاد شفافیت بیشتر در قوانین داراییهای دیجیتال رأی مثبت داد.
البته کمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده (SEC) مجوز تأسیس ETFهای اتریوم را برای معامله در آیندهای نزدیک نداده، بلکه فقط با پیشنهادات 19b-4 صرافیهای Cboe، NYSE Arca و نزدک موافقت کرده که به آنها اجازه میدهد پس از تایید ثبت S-1 شرکتهایی مانند Ark Invest، Bitwise، BlackRock، Fidelity و Grayscale و سایرین، این صندوقها را لیست کنند. این کار ممکن است ماهها طول بکشد.
در ادامه نظرات صاحبنظران خارجی درباره تایید صندوقهای قابل معامله در بورس آورده شده است.
مونا العیسی، بنیانگذار شرکت مدیریت داراییهای دیجیتال «آوانگارد فاینانس»، ضمن اینکه تایید ETFهای اتریوم را گامی مثبت برای صنعت کریپتو میداند، هشدار میدهد که این ETFها ممکن است برخی از ویژگیهای اصلی اتریوم را تحت تاثیر قرار دهند. همچنین از نظر او نحوه اجرای این ETFها، نظارت بر آنها و مدیریت ریسک، بهخصوص در صورت شامل شدن استیکینگ اتریوم، حائز اهمیت است. العیسی زمانبندی عجولانه برای تایید ETFها را بیشتر سیاسی میداند تا اینکه بر اساس رسیدگی به ریسکهای حیاتی باشد.
اریک دموت، یکی از بنیانگذاران و مدیرعامل پلتفرم معاملاتی Bitpanda، بر این باور است که تایید ETFهای اتریوم، گامی مثبت در جهت پذیرش گسترده ارزهای دیجیتال و قرار گرفتن آنها در کنار سایر داراییهاست. او معتقد است که این تاییدیه، با وجود ابهامات حقوقی و مخالفتهای سیاسی، نشانهای از روند رو به رشد این صنعت است.
الکس صالح، رئیس بخش مشارکت در شرکت Coincover (شرکت فعال در زمینه امنیت بلاکچین)، در واکنش به تأیید اولیه SEC اظهار داشت: «این یک غافلگیری خوشایند است، بهخصوص با توجه به چالشهایی که در تایید ETFهای بیتکوین وجود داشت و همچنین رویکرد خصمانه تاریخی SEC نسبت به ارزهای دیجیتال. آمریکا بزرگترین بازار ETF در جهان است و معمولا سایر کشورها نیز از اقدامات آمریکا پیروی میکنند.»