رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
در یک تحول مهم برای بخش بانکداری جهانی، سوئیفت، شبکه ارتباطات بانکی بینالمللی برنامههای خود را برای راهاندازی یک پلتفرم جدید طی 12 تا 24 ماه آینده اعلام کرده است. هدف این پلتفرم ادغام ارزهای دیجیتال نوظهور بانک مرکزی (CBDC) با سیستم مالی فعلی است. این ابتکار بر رشد سریع علاقه به ارزهای دیجیتال در میان بانکهای مرکزی جهان تأکید میکند که به دنبال تطبیق با عصر دیجیتال هستند.
این پلتفرم آینده سوئیفت به طور بالقوه آماده ایفای نقش مهمی در اکوسیستم رو به رشد CBDC است. این حرکت میتواند موقعیت محوری سوئیفت را در امور مالی جهانی تثبیت کند؛ بهویژه که در حال حاضر حدود 90 درصد از بانکهای مرکزی جهان در حال کاوش یا توسعه نسخههای دیجیتالی ارزهای ملی خود هستند. انگیزه این مؤسسات تمایل به همگام شدن با انقلاب ارزهای دیجیتال و در عین حال رسیدگی به چالشهای تکنولوژیکی ناشی از آن است.
پروژه جدید سوئیفت برای ارزهای دیجیتال بانک مرکزی
نیک کریگان، رئیس نوآوری سوئیفت همکاری گستردهای را که در آخرین آزمایش این شبکه وجود دارد، برجسته کرد. این پروژه ششماهه گروه متنوعی متشکل از 38 بانک مرکزی، بانکهای تجاری و پلتفرمهای تسویه حساب را گرد هم آورد. این آزمایش، یکی از بزرگترین آزمایشات در نوع خود در CBDCها و داراییهای توکنشده است که با هدف اطمینان از قابلیت همکاری ارزهای دیجیتال ملی مختلف، صرف نظر از فناوریهای اساسی مورد استفاده آنها، انجام شد. این قابلیت همکاری برای کاهش ریسک پراکندگی در سیستمهای پرداخت جهانی حیاتی است.
این آزمایش همچنین پتانسیل CBDCها را برای ساده کردن تجارت پیچیده و معاملات ارز خارجی نشان داد و امکان خودکارسازی این فرآیندها را برای افزایش کارایی و کاهش هزینهها معرفی کرد. شرکتکنندگان این آزمایش را موفقیتآمیز ارزیابی کرده و تأیید کردند که بانکها میتوانند از زیرساختهای موجود خود در چهارچوب جدید CBDC استفاده کنند. اظهارات کریگان به رویترز یک جدول زمانی بلندپروازانه را برای تولید پلتفرم جدید نشان داد که از مراحل آزمایشی به واقعیت ملموس طی یک تا دو سال آینده حرکت میکند.
این توسعه زمانی به دست میآید که چندین کشور ازجمله باهاما، نیجریه و جامائیکا قبلاً CBDCهای خود را راهاندازی کردهاند. در همین حال، اقتصادهای بزرگی مانند چین با آزمایشهای واقعی در حال پیشرفت هستند و بانک مرکزی اروپا در حال بررسی یک یوروی دیجیتال است. بانک تسویه حساب بینالمللی همچنین در حال انجام آزمایشهای CBDC برونمرزی است که حرکت جهانی به سمت ارزهای دیجیتال را برجسته میکند.
برتری سوئیفت در این چشمانداز در حال تحول در شبکه وسیع آن نهفته است که بیش از 11500 بانک و مؤسسه مالی را در بیش از 200 کشور به هم متصل و انتقال روزانه تریلیونها دلار را تسهیل میکند. پلتفرم برنامهریزیشده CBDC با هدف ارائه یک نقطه اتصال جهانی یکپارچه برای پرداخت داراییهای دیجیتال، به طور بالقوه سادهسازی شبکه پیچیده فعلی ارتباطات فردی بین نهادهای مالی است.
توجه سوئیفت از سال 2022 زمانی که چندین بانک روسی را از شبکه خود بهعنوان بخشی از تحریمهای غرب علیه حمله روسیه به اوکراین قطع کرد، تشدید شد. این حرکت تأثیر قابل توجه سوئیفت بر تراکنشهای مالی جهانی و نقش بالقوه آن در اجرای تحریمهای بینالمللی از طریق سیستم جدید CBDC را نشان میدهد.
موفقیت این طرح میتواند مقیاسپذیری و کارایی تراکنشهای مالی جهانی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و با پیشبینیهای گروه مشاوره بوستون همسو شود. طبق گفته این گروه، تقریباً 16 تریلیون دلار دارایی میتواند تا سال 2030 توکن شود که نشاندهنده پتانسیل گسترده ادغام داراییهای دیجیتال در سیستم مالی سنتی از طریق پلتفرم آتی سوئیفت است.