رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
ماجرای هک صرافی کوینکس بهعنوان یکی از محبوبترین صرافیهای رمزارزی خارجی برای کاربران ایرانی، دوباره این بحث را مطرح کرد که چرا برخی از کاربران با وجود ریسکهای متعدد همچنان در صرافیهای خارجی فعالیت میکنند و اساساً حلقه گمشده در جذب اعتماد این کاربران برای فعالیت در پلتفرمهای رمزارزی داخلی چیست. در همین راستا با جمشید عباسپور، مدیرعامل کوینینو گفتوگو داشتیم و از او در خصوص نقش رگولاتور، صرافیهای داخلی و اکوسیستم برای توسعه فعالیت کاربران در پلتفرمهای داخلی پرسیدیم.
مدیرعامل کوینینو عقیده دارد که با توجه به الزامی شدن احراز هویت در پلتفرمهای جهانی و معتبر و همچنین وجود محدودیتهای متعدد برای فعالیت ایرانیان در این بسترها، اغلب صرافیهایی که امکان فعالیت بدون احراز هویت را به کاربران ایرانی ارائه میدهند، عموماً امن و قابل اعتماد نیستند.
احراز هویت و عدم دسترسی کاربران ایرانی به روشهای بینالمللی انتقال پول به صرافیها چالشهایی اساسی است
مدیرعامل کوینینو در پاسخ به چالشهای کاربران ایرانی برای فعالیت در صرافیهای رمزارز خارجی عنوان کرد: «اولین نکته عدم امکان احراز هویت کاربران ایرانی در صرافیهایی معتبر خارجی است.»
به دلیل وضع قوانین تحریمی آمریکا علیه ایرانیان متأسفانه کاربران ایرانی امکان احراز هویت با ملیت ایرانی در صرافیهای معتبر خارجی که تحت مقررات ایالات متحده کار میکنند را ندارند.
عباسپور در ادامه گفت: «به عنوان نکته دوم میتوان به عدم دسترسی کاربران ایرانی به روشهای انتقال پول با روشهای انتقال بینالمللی به صرافیها و عدم امکان برداشت داراییها از صرافیها اشاره کرد.»
به گفته مدیرعامل صرافی کوینینو باید توجه داشت صرافیهایی که امکان دسترسی برای کاربران ایرانی بدون احراز هویت را فراهم میسازند عموماً صرافیهای قابل اعتماد و امنی برای کاربران محسوب نمیشوند. کاربران باید به این نکته توجه داشته باشند که اطلاعات شخصی و مالی و داراییهایشان در این صرافیها به هیچ عنوان امن نیست.
تنوع ارزهای لیستشده در صرافیهای خارجی و حجم بازارشان برای کاربران ایرانی جذاب است
مدیرعامل کوینینو در پاسخ به اینکه چرا کاربران با وجود همه محدودیتها، باز هم در صرافیهای خارجی فعالیت میکنند و چه تفاوتی با صرافیهای داخلی وجود دارد عنوان کرد: «تنوع و بهروز بودن ارزهای دیجیتال لیستشده در صرافیهای خارجی میتواند یکی از نکات جذاب برای کاربران محسوب شود.»
به گفته جمشید عباسپور، تنوع ارزهای لیستشده در صرافیهای خارجی امکان معامله با ارزهای دیجیتال متنوع را برای کاربران فراهم میکند که در صرافیهای داخلی ممکن است محدودتر باشد. او اضافه کرد: «صرافیهای خارجی معمولاً تجربه کاربری بهتر و خوشایندتری برای کاربران خود با ارائه محصول نرمافزاری بهروز و پیشرفتهتر فراهم میکنند.»
به عقیده عباسپور، از سوی دیگر ارائه ابزارهای پیشرفتهتر در انجام معاملات نیز میتواند نکته جذابی برای کاربران باشد. عباسپور همچنین عقیده دارد یکی دیگر از جذابیتهای صرافیهای خارجی، حجم بازار بسیار بالای آنهاست. او در این خصوص مطرح کرد: «حجم بالای معاملات در یک صرافی منجر به ایجاد نرخ خریدوفروش بهتر میشود که برای کاربران بسیار جذاب و ارزشمند است.»
به گفته مدیرعامل کوینینو، عدم اعتماد به پلتفرمهای داخلی هم نکتهای بسیار مهم است که نباید از آن چشمپوشی کرد. او ادامه داد: «با توجه به عمر کوتاه این صنعت در ایران، اعتمادسازی عمیق در بین کاربران ایرانی هنوز نکتهای است که باید بیشتر برای آن زمان و انرژی صرف کرد.»
نگرانی از افشای اطلاعات کاربران مسئله مهمی برای بیاعتمادی آنها به صرافیهای داخلی است
عباسپور در خصوص اینکه حلقه گمشده برای اعتماد کاربران به صرافی داخلی چیست، به نبود مجوز فعالیت قانونی برای صرافیهای داخلی اشاره کرد و گفت: «نبود مجوز رسمی، مسئله مهمی است که همانند یک دیوار بلند بین صرافیها بهعنوان ارائهدهنده خدمات و کاربران قرار گرفته است. بیاعتمادی کاربران به صرافیهای داخلی به خاطر نبود سازوکارهای قانونی و عدم ارائه مجوز از سوی نهادهای رسمی باعث افزایش این بیاعتمادی است.»
به گفته مدیرعامل کوینینو، نکته دیگر ترس کاربران از عدم رعایت حریم خصوصی و اطلاعات شخصی و مالی آنهاست. او ادامه داد: «با توجه به نکتهای که در بالا به آن اشاره کردم کاربران همواره از ارائه اطلاعات مالی و هویتی خود به صرافیها هراس دارند. نگرانی از افشای اطلاعات مهم کاربران مسئله مهمی است که باید از طریق شفافسازی و قانونمند کردن این صنعت در ایران برطرف شود.»
هرچه فعالیت صرافیها شفافتر و قانونمندتر باشد، اعتماد بیشتری را جلب میکند
عباس جمشیدپور در خصوص نقش صرافیهای داخلی جهت مدیریت ریسک و اعتماد کاربران رمزارزی عنوان کرد که صرافیهای ایرانی با معرفی و آموزش یک بازار جهانی به زبان فارسی به کاربران ایرانی رسالت بزرگی را به عهده گرفتهاند.
او ادامه داد: «صرافیهای داخلی با ارائه آموزشهای لازم در مورد ارتقای امنیت در فضای فعالیت کاربران و اطلاعرسانی در مورد ترفندهای کلاهبرداری و راهکارهای جلوگیری از آن میتوانند به افزایش امنیت کمک کرده و نقش مهمی در کاهش ریسک این بازار داشته باشند.»
به گفته عباسپور، صرافیهای ایرانی به عنوان درگاهی برای تبدیل ریال به ارزهای دیجیتال از جمله تتر و بالعکس نیز بسیار حائز اهمیت هستند. با استفاده از خدمات صرافیهای داخلی کاربران میتوانند بهراحتی با استفاده از ریال در بازار ارزهای دیجیتال فعالیت کرده و با شناسایی موقعیتها به سوددهی برسند. مدیرعامل کوینینو ادامه داد: «از سوی دیگر صرافیهای داخلی میتوانند با ارائه مشاورههای تخصصی به کاربران، موقعیتهای ورود یا خروج از بازار را معرفی کنند و به کاربران برای تبدیل بهموقع داراییهایشان کمک کنند. این فعالیت میتواند تأثیر بسیار زیادی در کاهش ریسک در این بازار داشته باشد.»
مدیرعامل کوینینو در ادامه اضافه کرد: «بهعنوان نکته آخر در این بحث میتوانم به کاهش ریسک از طریق فعالیتهای قانونمند و شفاف صرافیهای داخلی اشاره کنم. هرچه فعالیت صرافیها شفافتر و قانونمندتر باشد، اعتماد حداکثری را جلب میکند و این رابطه دوطرفه و سالم باعث کاهش ریسک و رشد مثبت اکوسیستم خواهد شد.»
در عالم آیتی هیچ تضمین صددرصدی برای هک نشدن و به سرقت نرفتن اطلاعات دیجیتال کاربران وجود ندارد
مدیرعامل کوینینو در پاسخ به این سؤال که صرافیهای داخلی چطور امنیت اطلاعات و دارایی کاربران را تضمین میکنند مطرح کرد: «در عالم آیتی هیچ تضمین صددرصدی برای هک نشدن و به سرقت نرفتن اطلاعات دیجیتال کاربران وجود ندارد. در واقع میتوان گفت که هکرها در دنیای آیتی همیشه یک قدم جلوتر هستند.»
اما به عقیده او، هر صرافی با رعایت یکسری اصول و نکات کلیدی مانند استفاده از هوش مصنوعی در فرایند KYC، استفاده از کدگذاریهای بیشتر و فناوریهای امنیتی رمزنگاری بیشتر سعی دارد ریسک امنیت را کاهش دهد.
عباسپور اضافه کرد: «مدیریت ریسک منطقی و مؤثر نقش مهمی در امنیت داراییهای کاربران دارد. صرافیها باید اقداماتی از جمله مانیتورینگ معاملات، شناسایی فعالیتهای مشکوک و ایجاد سیاستهای تعیین مشتری (KYC) را با وسواس بیشتری انجام دهند. از سوی دیگر صرافیها با آموزش کاربران خود در خصوص رعایت نکات امنیتی و رفتار مسئولانه در قبال نقش کاربری خود در این بازار میتوانند در ارتقای سطح امنیت این حیطه نقش اساسی داشته باشند.»
گواهی تست امنیتی افتا به منزله بالا بودن سطح امنیت یک پلتفرم تبادل اطلاعات است
مدیرعامل کوینینو در خصوص نقش رگولاتوری در پیشگیری از مشکلات کاربران ایرانی در بحرانهایی مثل هک کوینکس عنوان کرد: «زمانی که شرکتی به صورت قانونمند فعالیت کند و زیرساخت و دستورالعمل قانونی داشته باشد و تحت نظارت نهادهای قانونگذار فعالیت کند، ریسک موضوعات امنیتی کاهش مییابد.»
به گفته او ارائه گواهی تست امنیتی افتا، «امنیت فضای تولید و تبادل اطلاعات» توسط سازمان فناوری اطلاعات به منزله بالا بودن سطح امنیت یک پلتفرم تبادل اطلاعات است و به معنای دیوار مستحکم امنیتی آن پلتفرم در برابر خطرات هک و سرقت اطلاعات است. همچنین ارائه خدمات متناسب با این حوزه از جانب قانونگذاران بسیار اهمیت دارد. خدماتی مانند سرور بهعنوان پل ارتباطی میان کاربران و بازار جهانی بسیار پراهمیت است.»
کسبوکارها میتوانند با همکاری یکدیگر ریسکهای ناشی از حضور کاربران بومی در صرافیهای خارجی را کاهش دهند
مدیرعامل کوینینو در خصوص نقش اکوسیستم و کسبوکارهای رمزارزی در کنار هم، جهت کاهش ریسک ناشی از حضور در صرافی خارجی عنوان کرد: «به طور کلی، کسبوکارها در اکوسیستم رمزارزی میتوانند با همکاری یکدیگر در اجرای اقدامات امنیتی، مدیریت ریسکها و همکاری با رگولاتورها ریسکهای ناشی از حضور کاربران بومی در صرافیهای خارجی را کاهش دهند و به افزایش امنیت داراییها و اعتماد کاربران خود کمک کنند.»
به گفته جمشید عباسپور نکته دیگر نقش صرافی بومی در تبدیل ریال به ارزهای دیجیتال غیر قابل انکار است. او در انتها تأکید کرد: «کاربران ایرانی تنها و تنها با استفاده از خدمات یک صرافی ایرانی میتوانند داراییهای ریالی خود را بهراحتی به داراییهای رمزارزی تبدیل کنند.»