رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
قیمت بیتکوین در عرض حدود ۱۰ دقیق افت شدیدی نزدیک به ۸ درصدی داشته و این سقوط، سرمایهگذاران رمزارز را به تکاپو انداخته است. اما دلیل این سقوط شدید در قیمت بیتکوین چه میتواند باشد؟
گزارشها حاکی از آن است که شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) متعلق به ایلان ماسک، در حال فروش داراییهای بیتکوین خودش است. این خبر به اندازه کافی میتواند یکی از محرکههای سقوط قیمت بیتکوین در سطح جهانی باشد. اما دلایل دیگری نظیر ورشکستگی یکی از غولهای املاک و مستغلات چینی و همینطور ترس از افزایش نرخهای بهره نیز جزو تئوریهایی هستند که در این سقوط قیمتی ارزهای دیجیتال مطرح شدهاند.
در ۱۸ آگوست ۲۰۲۳ میلادی، حدود ۲۱:۳۵ ساعت هماهنگ جهانی یا UTC، قیمت بیتکوین در عرض ۱۰ دقیقه به شکلی ناگهانی سقوطی ۸ درصدی را تجربه کرد. سقوطی که دیگر رمزارزها نیز از گزند آن دور نماندند و بسیاری از رمزارزهای دیگر را نیز با خود همراه کرده، و سرمایه طیف گستردهای از سرمایهگذاران بازار کریپتو را به باد داد.
لعنتی این دیگه چی بود؟!
– مالی وایت (Molly White)، 17 آگوست 2023
اگرچه در حال حاضر در خصوص علت اصلی این سقوط ناگهانی در قیمت بیتکوین و به دنبال آن کل بازار رمزارز اتفاق نظر وجود ندارد، اما کوینتلگراف (Cointelegraph) نکته نظرات و تئوریهای اولیه چند تن از تحلیلگران ارشد و متخصصین صنعت کریپتو را مورد نقد و بررسی قرار داده است. نکته نظرات و تئوریهایی که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
سقوط قیمت ناشی از لیکویید شدن بیتکوین توسط اسپیس ایکس و ترس از افزایش نرخ بهره
جاش گیلبرت (Josh Gilbert)، تحلیلگر بازار ایتورو (EToro)، این سقوط ناگهانی در قیمت بیتکوین و ریزش در بازا کریپتو را به فروش احتمالی کل دارایی بیتکونی اسپیس ایکس نسبت میدهد که بالغ بر ۳۷۳ میلیون دلار ناقابل است. این تئوری در شماره ۱۷ آگوست وال استریت ژورنال مطرح شده و در صورت صحت، تاثیر زیادی بر بازار خواهد داشت.
«هر زمان که پای یک فروش بزرگ توسط یک نام بزرگ در صنعت بیتکوین در میان باشد، به ویژه نامی به بزرگی ایلان ماسک، باید هم منتظر تحت فشار قرار گرفتن قیمتها بود».
– جاش گیلبرت (Josh Gilbert)
گفتنی است سقوط قیمت بیتکوین دقیقاً ۲.۵ ساعت پس از انتظار این خبر اتفاق افتاده و از این رو تئوری چندان هم دور از انتظار نیست.
خبر: شخصی مقدار زیادی بیتکوین به فروش رسانده…
واکنش بازار…
– لارک دیویس (Lark Davis)، 18 آگوست 2023
جاش گیلبرت معتقد است که تئوری دوم نیز میتواند مربوط به تحریک شدید احساسات و افکار عمومی باشد. بسیاری از مردم جهان در انتظار افزایش نرخ بهره توسط فدرال رزرو ایالات متحده آمریکا هستند و این مساله، اذهان عمومی و احساسات کاربران همه بازارهای مالی از جمله صنعت کریپتو را تحتالشعاع قرار داده است.
وی توضیح میدهد که «اگر برخی از ضعفهایی که طی هفتههای اخیر در بازارهای مالی – بهویژه در بازارهای پر ریسک نظیر کریپتو – مشاهده کردهایم، ناشی از احتمال بالا ماندن نرخهای بهره برای مدت زمانی طولانیتر باشد، این احتمالاً دستورالعملی برای عقبنشینی خواهد بود».
وی ادامه میدهد «بیتکوین طی ماه گذشته برای دستیابی به بالاترین سطح تلاش کرده و عموماً نیز بین ۲۹ الی ۳۰ هزار دلار معاملاه شده است؛ اما واقعیت این است که «خبرهای خوب» بسیار کمی برای بالا بردن این داراییها وجود دارد و همین هم زمینهساز این فروش بزرگ شده است».
سقوط قیمتها و سود اوراق قرضه دولتی
تینا تِنگ (Tina Teng)، تحلیلگر بازار سیامسی مارکتز (CMC Markets)، تئوری متفاوتی را به اشتراک گذاشته و افزایش سود اوراق قرضه دولتی را عمدهترین دلیل این سقوط ناگهانی قیمت در بیتکوین عنوان کرده است.
وی معتقد است که افزایش بازده اوراق قرضه دولتی، به مثابه کاهش نقدینگی در سطح بازارهای مالی است و همین دلیل باعث شده تا بیتکوین و به تبع آن بازار کریپتو با افت مواجه شود. او میگوید «این دلیل – افزایش بازده اوراق قرضه دولتی و کاهش نقدینگی – میتواند علت اصلی سقوط رمزارزها باشد».
علاوه بر این، تینا تِنگ به بحران اورگرند (Evergrande) نیز اشاره میکند. البته، به عقیده وی این بحران اگرچه قابل چشمپوشی نیست، اما نیمتواند تا این اندازه روی بازارهای مالی و قیمت بیتکوین و دیگر رمزارزها تاثیرگذار باشد. وی باور ندارد که بحران اورگرند عامل اصلی کاهش ۸۰ درصدی بیتکوین در عرض ۱۰ دقیقه بوده باشد و توضیح میدهد که «این عامل، بیشتر بر احساسات کاربران و بازار چین تاثیرگذار است» تا صنعت رمزارز.
ریسک ادامهدار یوانِ چین برای بیتکوین
با وجود اینکه تینا تِنگ تاثیر بحران اورگرند روی سقوط اخیر قیمت بیتکوین را ناجیز و عملاً غیر علمی میداند، مارکوس تیلن (Markus Thielen)، رئیس تحقیقات مارتیکپورت (Matrixport) ادعا میکند که کاهش ارزش یوانِ چین – به عنوان ارزی که همواره برای بیتکوین یک ریسک قلمداد میشود – ممکن است زمینهساز فروش بالای این رمزارز و در نتیجه افت قیمتی آن بوده باشد.
بزرگترین ریسک کلان، کاهش بالقوه ارزش یوانِ چین است که در ضعیفترین سطح خود از سال 2007 میلادی معامله میشود.
– مارکوس تیلن (Markus Thielen)
این اتفاق بي سابقه هم نبوده است. اگر نگاهی به تاریخ بیاندازیم، متوجه خواهیم شد که در آگوست ۲۰۱۵ میلادی نیز اتفاقی مشابه را تجربه کردهایم. در آگوست ۲۰۱۵ میلادی نیز چین برای آخرین بار ارزش یوان در بازار را کاهش داد. نتیجه چه بود؟! تنها در عرض حدود دو هفته از زمان کاهش ارزش یوان، قیمت بیتکوین سقوطی ۲۳ درصدی را متحمل شد. البته، این فقط شروع ماجرا بود و در ادامه، سقوط قیمت بیتکوین به رقم شگفتانگیز ۵۹- درصد نیز رسید.
فروش بالای رمزارز توسط نهنگها
با وجود اینکه علتها و تئوریهای زیادی هستند که میتوانند جریان سقوط قیمت ۸ درصدی بیتکوین در عرض ۱۰ دقیقه را به گردن بگیرند، اما تریدر بازارهای مالی و مشتقات مشهور، که خود را با نام مستعار ده فلو هورس (TheFlowHorse) معرفی میکند، معتقد است که این سقوط ناگهانی در ارزش بیتکوین میتواند ناشی از یک فروش بزرگ توسط یکی از نهنگهای گردن کلفت صنعت کریپتو باشد. اتفاقی که باعث شده بازار مستقات با فشار مواجه شده و صنعت کریپتو با این افت عجیب و غریب روبهرو شود.
این فقط یک ریزش طبیعی نبود… یک بازیگر گردن کلفت برای هدفی خاص آن را رقم زد… از مقایسه حجم اسپاتها (Spots) میتوان این را فهیمد.
– ده فلو هورس (TheFlowHorse)
بر اساس دادههای منتشر شده زا سوی مرکز آمار کوینتلگراف، تا کنون بیش از ۴۲۷ میلیون دلار از پوزیشنهای لانگ بیتکوین لیکوئید شدهاند، و این در حالی است که مجموع لیکوئیدهای پوزیشنهای لانگ بازار کریپتو – برای همه رمزارزها – نیز از ۸۲۲ میلیون دلار فراتر رفته است. اتفاقی که احتمالاً به تنظیم مجدد بازار منجر خواهد شد و قیمت بیتکوین و سایر رمزارزها را بهبود خواهد بخشید.
البته، نمودارها و تحلیلهای تریدینگ ویو نیز این ار را تصدیق میکنند. به نظر میرسد که قیمت بیتکوین رو به بهبود گذاشته است.