رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
تترلند در اردیبهشت سال جاری و به مناسبت ششمین سال فعالیتش طی رویداد گام ششم، از نسخه جدید وبسایت و اپلیکیشن و همچنین گزارش عملکرد خود در سال گذشته رونمایی کرد. این مجموعه همزمان با رونمایی از نسخه هفتم، در خصوص برنامههای آتی خود اعلام کرد قصد دارد سرویسهای اعتباری و وام رمزارزی را در راستای توسعه محصول و توسعه کسبوکار به کاربران ارائه دهد.
تترلند توضیحات بیشتر در خصوص جزئیات ارائه سرویس وام و اعتبار را به زمان رونمایی از آن موکول کرده است. در ادامه گفتگوی رسانه رمزارز و سالار تحویلدار، مدیر توسعه کسبوکار تترلند در خصوص امکانها، ظرفیتها و چالشهای ارائه وام رمزارزی و سرویسهای اعتباری در ایران را خواهید خواند.
پلتفرمهای رمزارزی فعلا صلاحیت ارائه سرویسهای اعتباری و وام را ندارند
سالار تحویلدار، مدیر توسعه کسبوکار تترلند در خصوص زیرساختهای حقوقی ارائه سرویسهای اعتباری توسط صرافیهای رمزارزی مطرح کرد: «ما در تترلند بر این باوریم که به دلیل عدم وجود مجوزهای لازم، پلتفرمهای رمزارزی فعلا صلاحیت ارائه سرویسهای وام و اعتباری را ندارند؛ به عقیده ما ارائه چنین خدماتی نیازمند تامین زیرساختهای حقوقی و اخذ مجوزهای شورای عالی پول و اعتبار و بانک مرکزی است و اگر پلتفرمهای رمزارزی اقدام به ارائه چنین خدماتی کنند، تخلف محسوب شده و ممکن است تبعات داشته باشند.» او تاکید کرد: «بنابراین تترلند برای ارائه چنین محصولی با مجموعههایی که مجوز لازم برای این سرویس را دارند، همکاری خواهد کرد.»
بازار رمزارز ایران ظرفیت خوبی برای سرویسهای اعتباری دارد
در حال حاضر کاربران ایرانی این امکان را دارند که از پلتفرمهای مختلف خارجی، وام رمزارزی دریافت کنند. گزینههای متنوعی از نظر نسبت ارزش وام به وثیقه و درصد سود به وامها پیشروی کاربران است. با این حال استفاده از پلتفرمهای خارجی ریسکهای خاص خود را به همراه دارد و به دلیل وجود تحریمها علیه ایران، ممکن است کاربران کشور ما را با چالشهایی از جمله مسدودی حساب کاربری و بلوکه کردن سرمایه مواجه کند. به همین دلیل ارائه چنین خدماتی میتواند از ریسک فعالیت کاربران ایرانی در پلتفرمهای خارجی کم کند.
به گفته تحویلدار، بازار رمزارزی ایران ظرفیت خوبی برای ارائه سرویسهای اعتباری دارد. او مطرح کرد: «به دلیل حجم بالای نقدینگی در این بازار، طبیعتا سرویسهای اعتباری جز مهمی از هر سرویس فینتکی خواهد بود. این سرویسها میتوانند قدرت خرید و قدرت معامله بالاتری را برای کاربران مهیا کنند».
فعالیت در حوزه وامدهی رمزارزی با محدودیتهای جدی مواجه است
مهمترین چالش حال حاضر در فضای رمزارزی کشور، مساله رگولاتوری است. فعالان این حوزه معتقدند که با خلا قانون مواجه هستند و حاکمیت این فضا را در ابهام رها کرده و یا مسئولیت رگولاتوری آن را به طور کامل نپذیرفته است.
تحویلدار در این خصوص مطرح کرد: «هنوز قانون شفافی برای حوزه تبادل ارزهای دیجیتال در کشور نداریم و این چالش در خصوص سرویسهای اعتباری پیجیدهتر نیز میشود.»
مدیر توسعه کسبوکار تترلند ادامه داد: «از آنجایی که هنوز مجوزهای لازم برای ارائه وام به پلتفرمهای رمزارزی اعطا نشده است، فعالیت در این حوزه با محدودیتهای جدی مواجه است اما پلتفرمهای رمزارزی میتوانند ضمانتهای لازم را از کاربر اخذ کند تا کاربر بتواند وام و سرویسهای اعتباری خود را از طریق همکاری پلتفرمهای رمزارزی با شرکتهای ثالث دریافت کند.»
ریال، مزیت استفاده از سرویسهای اعتباری صرافیهای داخلی است
تحویلدار در خصوص مزیت کسبوکارهای ایرانی در حوزه اعطای وام رمزارزی و سرویسهای اعتباری مطرح کرد: «کاربران ایرانی انتخابهای متعددی در خارج دارند اما در آن صورت نمیتوانند ریال دریافت کنند و نهایتا میتوانند در مقابل وثیقه رمزارز خود، رمزارز دریافت کنند.» او تاکید کرد: «مزیت صرافیهای رمزارزی ایرانیها در سرویسهای اعتباری، ارائه ریال است.»
تحویلدار ادامه داد: «با توجه به شرایط فعلی کشور که درحال تجربه شرایطی تا حدی رکودی هستیم، نیاز افراد و کسبوکارها به تامین مالی در قالب دریافت وام و اعتبار افزایش مییابد و با توجه به ظرفیت رمزارزی که در کشور وجود دارد تترلند همواره از همکاری با نهادهای مالی در جهت پیادهسازی یک سازوکار مشخص با هدف استفاده کاربران از دارایی رمزارزی خود و دریافت اعتبار در قسمت حقیقی اقتصاد، استقبال میکند.»
به بیان تحویلدار، پلتفرمهایی وجود دارند که در بحث دیفای امکان دریافت رمزارز با وثیقهگذاری رمزارز دیگر را فراهم میکنند. او ادامه داد: «اما ما علاقهمند هستیم تا فراتر از دنیای رمزارزها بتوانیم پلی ایجاد کنیم تا از ظرفیت رمزارزی موجود در کشور در جهت تسهیل اعتباربخشی به کاربران حرکت مثبتی شکل دهیم.»
سرویسهای اعتباری و وامدهی، زمین بازی جدید پلتفرمهای داخلی است
به گفته مدیر توسعه کسبوکار تترلند، از آنجایی که پلتفرمهای رمزارزی در ایران، در مسیر رشد و بلوغ قرار گرفتهاند، سرویسهای اعتباری و وامدهی نیز میتواند زمین بازی جدید و جذابی برای رقابت این کسبوکارها باشد.
تحویلدار در خصوص مولفههای متعدد برای تنوعبخشی به ارائه این سرویسها توسط پلتفرمهای ایرانی گفت: «یکی از اصلیترین مزیتهای رقابتی که در این حوزه وجود دارد، درصد کارمزد و بهره وام اعطاشده به کاربر است.»
او ادامه داد: «مولفه موثر دیگر، نسبت ارزش وثیقه به میزان اعتبار دریافتی است که loan to value یا به اختصار LTV نامیده میشود. هرچه این درصد بالاتری باشد، پلتفرمهای رمزارزی میتواند سرویس جذابتری به کاربران خود ارائه کند.»
به گفته تحویلدار، تنوع بازپرداخت، مدت بازپرداخت و زمان انتظار کاربر برای دریافت اعتبار، از دیگر آیتمهایی هستند که میتوانند در میان صرافیهای ایرانی تمایز ایجاد کند.
سالار تحویلدار در ادامه عنوان کرد: «به نظرم رفتهرفته پلتفرمهای رمزارزی ایرانی با این چند مولفه به رقابت با یکدیگر میپردازند تا بتوانند خدمات بهتر و جذابتری در حیطه وام رمزارزی به کاربران خود ارائه دهند.»
رقابت بیشتر منجر به ارائه خدمات بهتر در حوزه وام رمزارزی خواهد شد
مدیر توسعه کسبوکار تترلند در خصوص چشمانداز سرویسهای اعتباری در کشور مطرح کرد: «امیدواریم با کمک بخش خصوصی و نگاه ویژه حاکمیت و رگولاتوری، این بخش از فعالیت سکوهای رمزارزی قانونمند شود تا سکوها بتوانند با اطمینان خاطر و قدرت بیشتری، چینین خدماتی را ارئه دهند.»
به بیان تحویلدار، سرویسهای اعتباری در حوزه رمزارزها در همه جای دنیا سرویسهای جذابی هستند که به کاربران قدرت خرید و قدرت رفاه بیشتری را ارائه میدهند و یکی از نقشهای مهم فینتک در زندگی مردم نیز موضوعاتی از این دست است. او در ادامه تاکید کرد: «امیدوارم سکوهای رمزارز داخلی بیشتری به دنبال ارائه چنین خدماتی باشند و با هم رقابت کنند؛ چراکه رقابت بیشتر منجر به ارائه خدمات با کیفیتتر به کاربر نهایی خواهد شد».