رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
بازیهای اخیر تلگرامی، همچون ناتکوین و همستر کامبت، این روزها آنقدر بر سر زبانها افتادهاند که هر کسی را میبینیم یا در حال بازی کردن است، یا درباره آنها صحبت میکند. با این حال، سؤالی که پیش میآید این است که این بازیها ارزش دارند که ما این اندازه زمان و انرژی خود را به پای آنها صرف کنیم؟
برای بررسی این بازیها و مزایا و معایبشان، گفتوگویی با امیرعباس امامی، مدیرعامل نئوزرین، انجام شده که در ادامه میخوانید.
امامی با اشاره به اینکه ارزش یک توکن یا کوین به کامیونیتی و کاربردی بودن آن است، گفت: «هرچه کاربران یک کوین یا توکن بیشتر شود، آن توکن میتواند ارزش بیشتری پیدا کند. به همین دلیل، برخی از تیمهای پروژههای مختلف از روشهایی برای افزایش کاربران یا اصطلاحا توکن هولدرهای خود استفاده میکنند تا بتوانند ارزش و کاربرد توکن خود را افزایش دهند. برای این کار، از مفهومی به نام «ایردراپ» استفاده میشود که تکنیکهای مختلفی دارد. در گذشته، پروژهها توکنهای خود را بهصورت تصادفی توزیع میکردند. بعدها این موضوع هدفمندتر شد و از کاربران میخواستند کار مشخصی را مثل لایک کردن یا بازنشر پستهایی را در شبکههای اجتماعی انجام دهند.»
او در ادامه خاطرنشان کرد: «اخیراً هم روشهای جدیدتری همچون باتهای تلگرامی ایجاد شده است. توسعهدهندگان این پروژه ها به دنبال این هستند که با گیمیفیکیشن که گاهی هم جذاب و خلاقانه است، کاربران زیادی را جذب کنند. همه آنها هم از سیستم ریفرال استفاده میکنند که تشویق شوید افراد بیشتری را به بازی بیاورید. اگر افراد بیشتری را وارد بازی کنید، با بازی کردن آنها به شما هم پاداش میرسد.»
رؤیای پولدار شدن با همستر
مدیرعامل نئوزرین در پاسخ به این سؤال که آیا قیمت این توکنها افزایش مییابد یا خیر، گفت: «قیمت این نوع توکنها حداقل در کوتاهمدت به دو چیز بستگی دارد، اول اقتصاد آن توکن و دوم نسبت توکنهای ایردراپ شده به کل توکنها. یعنی اولاً هر چه اقتصاد یک توکن که رابطه مستقیمی با کاربردی بودن آن توکن دارد بیشتر شود تقاضای پایدار برای توکن بیشتر میشود و دوم اینکه هر چقدر میزان توکنهای ایردراپ شده نسبت به کل توکنها بیشتر شود؛ چون عرضه بیشتر میشود قیمت کاهش پیدا میکند. برای مثال، فرض کنید یک اکوسیستم ۱۰۰ توکن دارد. اگر پنج توکن را برای ایردراپ ارائه دهد منطقی است، اما اگر ۵۰ توکن آن ایردراپ باشد، ممکن است تأثیر منفی زیادی روی ارزش آن توکن بگذارد؛ حتی اگر آن اکوسیستم موفق باشد.»
او درباره امید به این روش پولدار شدن بیان کرد: «اساس روشهای بازاریابی که در پروژههایی مثل ناتکوین و همستر کامبت با آنها مواجهیم بسیار متداول است هر چند بعضاً خلاقیتهای قابلتوجهی دارند که باعث وایرال شدن آنها میشود. اما بیش از ۹۹ درصد افراد عایدی خاصی به دست نمیآورند. این بدان معنا نیست که ارزش این توکنها بهزودی صفر میشود، اما آنچه افراد به دست میآورند، چشمگیر نیست و نمیتوانند پول زیادی کسب کنند. به نظر من برای توکنهای این بازیها نیز همین اتفاق میافتد. حتی اگر افراد هزینه انرژی، زمان، استهلاک گوشی و غیره را در نظر بگیرند، ممکن است پاداشی که در کوتاهمدت به دست میآورند منفی هم باشد.»
او در ادامه گفت: «حقیقت این است که برخی افراد چون برای وقت خود قیمتی نمیگذارند، حتی اگر پول کمی هم با این روش به دست بیاورند، راضی خواهند بود؛ ولی بیارزش بودن زمان افراد فرض نادرستی است و حتی اگر تصور کنیم فرد در زمان استراحت این کار را انجام میدهد عملاً کیفیت استراحت فرد کاهش پیدا میکند چرا که بخشی از ذهن و مغزت فرد درگیر این فعالیت است.»
آشنایی مردم با بلاکچین بهوسیله بازیهای تلگرامی
امامی درباره جنبه مثبت این بازیها توضیح داد: «اما جنبه مثبت این بازیها این است که افراد را تا حدودی با فضای بلاکچین آشنا میکند و از این نظر برای اکوسیستم بلاکچین می تواند مفید باشد. تأثیر منفی احتمالی این بازی ها نیز این است که چون اغلب افراد نهایتا سرخورده میشوند و امیدواری آنها به کسب درامد از دست میرود، ممکن است از کلیت این فضا دلزده شوند. به همین دلیل، بهتر است رسانهها افراد را تشویق کنند که حداقل در کنار این بازیها، درگیر پروژههای خوب بلاکچین نیز بشوند.»
او در ادامه اظهار کرد: «هرچند من افرادی را دیدهام که با ایردراپ پول هایی نیز به دست آوردهاند، اما نکته اینجاست که تعداد این افراد بسیار کم بوده است. این موضوع مثل فوتبالیست شدن است. مگر ما چند نفر مانند رونالدو یا علی دایی داریم؟ این اکوسیستم هم به همین شکل است. باید انرژی و وقت بسیار زیادی گذاشت و آن را یک شغل دائمی در نظر گرفت تا از میان ۱۰۰ ایردراپ، بتوانید یک ایردراپ باارزش شکار کنید.»
امامی در پایان تأکید کرد: «به طور کلی، این موضوع برای اکوسیستم هم فرصت است و هم تهدید. با این حال برای بسیاری از افراد، این کار اتلاف عمر خواهد بود و جدای از ریسکهای کلاهبرداری احتمالی خطرات امنیتی هم وجود دارد و ممکن است برخی از این بازیهای تلگرامی بدافزار باشند.»