رسانه رمزارز (ضمیمه هفتهنامه کارنگ) دارای مجوز به شماره ۸۷۷۲۰ از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخشی از «کارخانه نوآوری رسانه راهکار» است. رسانه رمزارز فعالیت خود را از ۲۸ آذرماه ۱۴۰۰ شروع کرده و اکنون تاثیرگذارترین و اثربخشترین رسانه اکوسیستم بلاکچین، رمزارز و دارایی دیجیتال ایران است.
در پی اقدام سریع بایننس برای به دست آوردن صرافی رقیب خود، افتیایکس، بازار ارزهای دیجیتال نوسانات فزایندهای را تجربه کرد. البته این معامله هنوز نهایی نشده و به نظر میرسد بایننس از انجام آن پشیمان شده است. بههرحال نمیتوان سابقه این دو صرافی را در مسیری که به این اتفاق منجر شد، نادیده گرفت. بایننس سالهاست که تلاش میکند رقیب خود را قبضه کند و آن را به دست آورد. هرچند اکنون که سم بنکمن فرید، مدیرعامل افتیایکس در حال دستوپا زدن است، مدیرعامل بایننس بیخیال و بیتفاوت به نظر میرسد. او میگوید: «خرید شرکتهای کریپتویی مشکلدار کار درستی نیست و نباید مرتکب این اشتباه شد.»
در اینجا قصد داریم نگاهی به تاریخچه رقابت تنگاتنگ این دو صرافی بزرگ و رویدادهایی که در این سالها برای صرافی افتیایکس رخ داده، بیندازیم. ظاهراً این ماجرا سر درازی دارد و این دو صرافی از سال 2017 در حال رقابت با یکدیگر بودهاند.
چانگ پنگژائو ، مدیرعامل صرافی بایننس، در سال 2013 با شناخت بیتکوین شیفته ارزهای دیجیتال شد و فعالیت خود را در این حوزه آغاز کرد. او در بلاکچین داتاینفو (که در حال حاضر با نام بلاکچین داتکام شناخته میشود) بهعنوان مدیر توسعه مشغول به کار شد. او بعدها موفق به ساخت ولت ارزهای دیجیتال شد. ژائو در سال 2017 بایننس را راهاندازی کرد و توانست در همان سال اول بیش از یک و نیم میلیون مشتری جذب کند.
در همان سال، بنکمن فرید نیز آلمدا ریسرچ را تأسیس کرد. آلمدا ریسرچ یک شرکت سرمایهگذاری خطرپذیر و متمرکز بر ارزهای دیجیتال است. در واقع بنکمن هم از سال 2014 به حوزه ارزهای دیجیتال علاقهمند شد و کار خود را بهعنوان یک تریدر در جیناستریت کپیتال آغاز کرد.
آلمدا ریسرچ مورد استقبال صرافیهای ارز دیجیتال قرار نگرفت، بنابراین بنکمن و همکارش، «گری وانگ»، افتیایکس را تأسیس کردند. از زمان تأسیس، افتیایکس و امالبی با هم شریک بودند و یک قرارداد 210 میلیون دلاری با تیاسام، سازمان ورزشهای الکترونیکی امضا کردند و توانستند امتیاز عرصه میامیهیت را دریافت کنند. بهعلاوه، افتیایکس مورد حمایت افرادی چون «جیزله کارولین بوندشن»، سوپرمدل برزیلی و «تام بردی»، فوتبالیست آمریکایی بود. افتیایکس در آن زمان بیش از یک میلیارد دلار ارزش داشت.
تا سال 2022 محبوبیت بنکمن فرید روزبهروز افزایش یافت، زیرا توانسته بود سرمایههای زیادی جذب کند و استارتاپهای متعددی رشد دهد که برخی از آنها به بازیگران بزرگ دنیای ارزهای دیجیتال تبدیل شدند. ناگفته نماند که بنیانگذاران افتیایکس از شرکتهای کریپتویی که دچار مشکلات شدید مالی میشدند نیز حمایت و حتی در مواردی اقدام به خرید این شرکتها میکردند.
مشکلات آلمدا ریسرچ از زمانی آغاز شد که «سام ترابوکو» از سمت مدیرعاملی کنارهگیری کرد؛ البته از بیرون همهچیز خوب و آرام به نظر میرسید و همه از استعفای ناگهانی او شوکه شده بودند.
بلافاصله پس از استعفای ترابوکو، «برت هریسون»، رئیس افتیایکس نیز از سمت خود کنارهگیری کرد و بهعنوان مشاور در همان شرکت فعالیت خود را ادامه داد. این تغییر هم ضربه دیگری بر بدنه صرافی افتیایکس وارد کرد.
افتیایکس تحت فشار تنظیمگران ایالت تگزاس اعتراف میکند که حسابهای YEILD-BEARING در افتیایکس در واقع اوراق بهادار ثبتنشده هستند. همزمان با این خبر، گزارشهایی مبنی بر اهدای مبالغ هنگفتی (تا 50 میلیون دلار) از سوی بنکمن فرید به نامزدهای سیاسی ایالات متحده منتشر شد. ظاهراً بنکمن فرید در آستانه انتخابات میاندورهای ماه نوامبر این مبالغ را به نامزدها اهدا کرده تا از آینده تنظیمگری داراییهای دیجیتال آسودهخاطر شود.
اما نقطهعطف این وقایع زمانی رخ میدهد که پیشنویس قانون حمایت از مصرفکننده کالاهای دیجیتال (DCCPA) منتشر میشود. این پیشنویس توسط جامعه کریپتویی، نابودگر دیفای در نظر گرفته و مورد نقد شدید واقع شد. اما بنکمن فرید از این لایحه حمایت کرد.
گزارش کویندسک نشان میدهد که ترازنامه آلمدا عمدتاً از توکن افتیایکس ساخته شده و تعداد کمی از داراییهای مستقل و ارزهای فیات را شامل میشود. مدیران افتیایکس به این گزارش اعتراض کردند و گفتند تصویری که کویندسک در گزارش خود از افتیایکس ارائه داده، یک تصویر ناقص است و این همه ماجرا نیست.
در همان زمان 584 میلیون دلار FTT بهعنوان بخشی از فرایند نقدینگی از افتیایکس به بایننس منتقل میشود که ژائو تأیید میکند این انتقال دارایی بهدلیل خروج بایننس از افتیایکس بوده است. در پی این اظهارات ژائو، برداشت FTT آغاز شد. «کارولین الیسون»، مدیرعامل آلمدا ریسرچ برای آرامکردن فضا و کاهش تنشها اعلام کرد که آلمدا ریسرچ حدود 10 میلیارد دلار دارایی دارد که در ترازنامه اشارهای به آن نشده است.
اما الیسون نهتنها تنشها را کاهش نداد، بلکه با این گفتهها باعث شایعهپراکنیهای بیشتر شد. مجموع این وقایع باعث شد نگرانیهایی در مورد حباب قیمت توکنهای موجود در آلمدا به وجود بیاید. در نتیجه قیمت FTT در عصر روز هفتم نوامبر به کاهش خود ادامه میدهد و آلمدا شروع به فروش سولانا (SOL) میکند تا قیمت FTT را بالای 22 دلار نگه دارد. از طرف دیگر، ژائو هم شروع به فروش FTTبرای خرید BNB میکند.
در صبح روز هشتم نوامبر، برداشت USDC، یکی از توکنهای اصلی آلمدا ریسرچ به بالاترین حد خود میرسد. بنکمن فرید تلاش میکند سرمایهگذاران را آرام کند و به آنها اطمینان دهد که داراییهای آنها امن است. بنابراین برای مدت کوتاهی برداشتها متوقف میشود، اما وحشت بلوکهشدن داراییها باعث میشود مردم کار خود را از سر بگیرند.
سپس حوالی ساعت 11 صبح همان روز بنکمن اعلام میکند که افتیایکس توسط بایننس خریداری خواهد شد که این مسئله توسط ژائو نیز تأیید شد، اما مجدداً بایننس اعلام کرد از این معامله منصرف شده است.